Echipa Norvegiei a fost amendată cu 1.500 de euro pentru că jucătoarele au purtat pantaloni scurţi în loc de bikini la Campionatele Europene de handbal pe plajă, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a precizat că a dictat amenda din cauza "echipamentului necorespunzător". Jucătoarele norvegiene au purtat pantaloni scurţi în loc de bikini, în timpul unui meci pentru medalia de bronz, disputat împotriva Spaniei, la Varna, Bulgaria.

Federaţia Norvegiană de Handbal (NHF) anunţase deja că va plăti dacă jucătoarele vor fi amendate. Într-un comunicat al EHF se arată că fiecare jucătoare a fost amendată cu 150 de euro de comisia de disciplină, pentru un total de 1.500 de euro.

EHF a adăugat că Norvegia a jucat cu pantaloni scurţi care "nu sunt în conformitate cu regulamentele privind echipamentul uniform al sportivelor, definite în regulile jocului de handbal pe plajă al Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF)".

Kare Geir Lio, şeful NHF, a declarat pentru AFP că orice penalitate va fi plătită, dar a adăugat: "Ar trebui să fie o alegere liberă într-un cadru standardizat".

"Cel mai important lucru este să ai echipamente cu care sportivii să se simtă confortabil”, a adăugat el.

"Suntem foarte mândri de aceste fete care în timpul Campionatului European au ridicat vocea şi au spus <până aici!> Noi, cei de la NHF, suntem în spatele vostru şi vă sprijinim. Împreună vom continua să luptăm pentru a schimba regulile pentru îmbrăcăminte, astfel încât jucătoarele să poată evolua în echipamentul cu care se simt confortabil", a precizat NHF.

Înainte de competiţie, Norvegia s-a adresat EHF pentru a cere permisiunea de a juca în pantaloni scurţi, dar i s-a spus că încălcările regulilor sunt pedepsite cu amenzi. O propunere norvegiană de modificare a normelor actuale va fi discutată de organisme handbalului în lunile următoare.

"EHF se angajează să aducă acest subiect în interesul federaţiilor sale membre. Cu toate acestea, trebuie spus, de asemenea, că o modificare a regulilor se poate produce doar la nivelul IHF", a declarat purtătorul de cuvânt al EHF, Andrew Barringer.

Problema a fost dezbătută în cercurile sporturilor pe plajă de câţiva ani, deoarece unele jucătoare consideră purtarea bikinilor atât degradantă, cât şi nepractică.

Ministrul norvegian pentru Cultură şi Sport, Abid Raja, a postat pe Twitter după hotărârea de luni următorul mesaj: "Este complet ridicol! Este necesară o schimbare de atitudine în lumea macho şi conservatoare a sportului internaţional”.

Şi preşedintele Federaţiei Norvegiene de Volei, Eirik Sordahl, a fost critic pe acest subiect.

"În 2021, asta nici măcar nu ar trebui să fie o problemă", a declarat el agenţiei naţionale de ştiri NTB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.