Autorul unui atac armat sângeros la Capital Gazette, un ziar local american, soldat cu cinci morţi în 2018, Jarrod Ramos, care pleda că este ”nebun”, urmează să facă închisoare, după ce un juriu l-a găsit responsabil din punct de vedere penal de această crimă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 12 juraţi au stabilit că Jarrod Ramos, în vârstă de 41 de ani, poate fi condamnat cu privire la acest atac armat, comis în urmă cu trei ani la Capital Gazette, a declarat joi AFP un purtător de cuvânt al tribunalului.

Un judecător urmează, de-acum să pronunţe o sentinţă.

Jarrod Ramos riscă să fie condamnat pe viaţă.

Înarmat cu o puşcă cu pompă, Jarrod Ramos a pătruns, la 28 iunie 2018 în redacţia ziarului local, la Annapolis, la o oră de Washington.

El a ucis cinci persoane, după care a fost arestat.

Drama, unul dintre cele mai grave atacuri vizând o publicaţie în Statele Unite, a provocat o undă de şoc la acea vreme în ţară.

Donald Trump denunţa atunci un asalt ”oribil” care ”şochează conştiinţa ţării noastre”.

”A fost o crimă monstruoasă. Mulţumim juraţilor pentru faptul că au ascultat măturiile uluitoare, s-au uitat la înregistrări video oribile şi la fotografii îngrozitoare”, a comentat la ieşirea din tribunal Andrea Chamblee, văduva jurnalistului sportiv John McNamara, ucis în această baie de sânge.

Jarrod Ramos, inculpat de omoruri, a pledat vinovat în 2019.

Însă avocaţii săi declarau că tulburări mentale îi afectează discernământul şi au cerut să fie trimis la un spital psihiatric şi nu la închisoare.

Un proces a fost organizat în vederea tranşării acestei probleme, iar timp de trei săptămâni a avut astfel loc o bătălie între experţi psihiatrici.

Avocatul apărării Matthew Connell a făcut apel la simţul comun al juraţilor.

”Este dur să defineşti boala mentală”, însă ”aşa arată când un bărbat de treizei de ani trăieşte singur într-un subsol, urinează în sticlă, nu se spală timp de săptămâni de zile şi scrie tot felul de manifste”, a pledat el, citat de presa americană.

Însă procurorii au apreciat că bărbatul este narcisist şi că a acţionat ”din răzbunare şi urmând un plan minuţios”, după ce a fost rănit în orgoliul său de către ziar.

Jarrod Ramos întreţinea o relaţie conflictuală cu Capital Gazette, după ce a atacat ziarul, fără succes, cu privire la defăimare şi l-a ameninţat în mai multe rânduri pe Internet.

El reproşa publicaţiei un articol din 2011 intitulat ”Jarrod vrea să fie prietenul tău”, în care ziarul povestea calvarul unei tinere pe care bărbatul a hărţuit-o pe Internet, motiv pentru care a fost condamnat la 90 de zile de închisoare - cu suspendare.

El şi-a pregătit atacul timp de doi ani, a făcut reperaje şi şi-a făcut abonament la un club de şah în anticiparea detenţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.