Lideri ai provinciei Badghis, în vestul Afganistanului, a cărei capitală Qala-i-Naw este atacată de mai multe zile de către insurgenţi, au încheiat un armistiţiu cu ralibanii, a anunţat guvernatorul provincial Hessamuddin Shams, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Armistiţiul între forţele afgane şi talibani a intrat în vigoare” joi, ”negociat de către lideri tradiţionali şi persoane influente din Qala-i-Naw”, a anunţat guvernatorul.

Talibanii au atacat Qala-i-Naw în mai multe rânduri, de la 7 iulie încoace, prima capitală de provincie ţintită de la lansarea, la începutul lui mai, a unei ofensive în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, în urma lansării retragerii definitive a forţelor străine din această ţară, care urmează să se încheie la sfârşitul lui august.

Talibanii au fost respinşi, însă, după fiecare atac, în urma unor confruntări armate intense.

Ei au cucerit, în ultimele două luni, porţiuni rurale vaste, în Afganistan, de la forţe afgane care mai deţin controlul doar asupra capitalelor provinciilor şi principalelor axe rutiere.

Forţele afgane, rămase fără cruciala susţinere americană, au opus o rezistenţă slabă, iar în unele locuri au intrat în derută sau au capitulat fără să lupte.

Pakistanul - acuzat de mult timp de faptul că-i susţine pe talibani - a confirmat joi că insurgenţii au preluat controlul postuluide frontieră din districtul afgan Spin Boldak, principalul punct de trecere între cele două ţări.

Acest punct de trecere se află la nivelul provinciei pakistaneze Balucistan (sud-vest), unde se află o parte a conducerii talibane, în oraşul pakistanez Quetta, în care sunt îngrijiţi răniţi talibani.

Acest punct de trecere asigură totodată o legătură între Afganistan şi un drum către portul pakistanez Karachi, la Marea Arabiei - singura sa ieşire la ocean.

Talibani patrulau joi în localitatea Spin Boldak şi deţin de-acum controlul asupra axei-cheie care leagă Kandaharul, un oraş important în sudul Afganistanului, situat la 100 de kilometri distanţă, şi postul de frontieră cu Pakistanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.