O navă turcă a tras vineri focuri de averisment vizând o navă aparţinând Pazei de Coastă cipriote care patrula în apropiere de portul Kato Pyrgos, în apropiere de coasta de nord-vest a insulei împărţite între ciprioţi greci şi ciprioţi turci, potrivit presei locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul a avut loc la ora locală 3.30 (şi ora României), la aproximativ 11 mile nautice (aproximativ 20 de kilometri) de micul port pescăresc Kato Pyrgos, situat imediat la vest de linia de demarcaţie supravegheată de ONU, care desparte teritoriul aflat sub controlul Republice Truce a Ciprului de Nord (RTCN) şi Cipru, un stat membru al Uniunii Europene (UE), potrivit agenţiei de presă cipriote.

Un purtător de cuvânt al poliţiei cipriote, Christos Andreou, a anunţat că nava de patrulare se afla într-o operaţiune - în apele teritoriale cipriote - de supraveghere împotriva migraţiei clandestine din Turcia atunci când de ea s-a apropiat o navă turcă, provenind din nordul Ciprului.

”Cei trei membri ai echipajului navei de patrulare, după ce au observat intenţiile Pazei de Coasstă turce, a încercat să evite orice incident şi s-au îndreptat către portul pescăresc Kato Pyrgos”, a precizat Andreou.

”La o distanţă de patru mile marine (aproximativ şapte kilometri), nava de patrulare a fost vizată de focuri de avertisment ale Pazei de Coastă turce. Apoi Paza de Coastă turcă, care se afla în apropierea coastei (cipriote), a plecat în direcţia teritoriilor ocupate” RTCN, a mai precizat el.

Ciprul a fost împărţit în urma invaziei părţii de nord a insulei, în 1974, a Turciei, în urma unei lovituri de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care voiau să alipească insula Greciei.

Acest incident intervine cu doar câteva zile înaintea unei vizite a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Varosha, un oraş-simbol al împărţirii Ciprului.

Acest oraş balnear, abandonat de către locuitorii săi ciprioţi greci, a devenit un oraş-fantomă, o zonă militară aflată sub controlul direct al Ankarei, în care accesul este interzis cu sârmă ghimpată.

Preşedintlee turc Recep Tayyip Erdogan urmează să efectueze o vizită, marţi, care coincide cu marcarea a 47 de ani de la invazie, pentru a trece în revistă zeci de mii de militari turci staţionaţi în acest post.

Autorităţile cipriote turce, susţinute de către Turcia, vor o recunoaşte a două state independente şi egale pe insulă.

Această poziţie este respinsă însă de către ciprioţii greci, care vor o reunificare a insulei sub forma unui stat federal.

Negocieri în acest sens se află într-un puct mort din 2017.

O tentativă ONU de relansare a acestor negocieri, în aprilie, s-a soldat cu un eşec.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.