Grupul energetic italian Enel anunţă că susţine cu tărie propunerea Comisiei Europene de a îndeplini planul ambiţios al UE în ceea ce priveşte Green Deal şi se declară în favoarea unor obiective mai ridicate privind sursele de energie regenerabilă, de 40% până în 2030, precum şi în privinţa unor ţinte specifice pentru eficienţa energetică, a declarat CEO şi director general al Enel, Francesco Starace.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Susţinem cu tărie propunerea Comisiei Europene de a îndeplini planul ambiţios al UE în ceea ce priveşte Green Deal cu o arhitectură necesară şi cuprinzătoare a instrumentelor concrete, aşa-numitul pachet „Fit for 55”. Suntem în favoarea unor obiective mai ridicate privind sursele de energie regenerabilă, de 40% până în 2030, precum şi în privinţa unor ţinte specifice pentru eficienţa energetică şi îmbunătăţirea anunţată a sistemului ETS existent şi funcţional. Obiectivele sunt importante însă, pentru a le atinge, este la fel de crucială eficientizarea rapidă a procedurilor de autorizare la nivelul statelor membre, în special pentru surse regenerabile. Pentru Enel, acest set de propuneri pregăteşte, de asemenea, calea pentru accelerarea necesară către electrificarea utilizatorilor finali de energie, cum ar fi transporturile rutiere şi încălzirea, care este deja cea mai competitivă şi mai curată alternativă la combustibilii fosili”, a declarat CEO şi director general al Enel, Francesco Starace.

Comisia Europeană a adoptat miercuri un pachet de propuneri care să pregătească politicile UE, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelurile din 1990.

”Pachetul de propuneri vizează politicile UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor şi al impozitării. Realizarea acestor reduceri ale emisiilor în următorul deceniu este esenţială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 şi pentru a transpune în realitate angajamentele Pactului verde european. Prin propunerile de astăzi, Comisia prezintă instrumentele legislative care ne vor ajuta să atingem obiectivele convenite în Legea europeană a climei şi să ne transformăm în mod fundamental economia şi societăţile pentru a avea parte de un viitor echitabil, verde şi prosper”, arată Comisia Europeană.

 Statele membre au, de asemenea, responsabilitatea solidară de a elimina emisiile de dioxid de carbon din atmosferă, iar Regulamentul privind exploatarea terenurilor, silvicultura şi agricultura stabileşte în acest sens un obiectiv general al UE în materie de eliminare a dioxidului de carbon prin absorbanţi naturali, corespunzând unui volum de 310 milioane de tone de emisii de CO2 până în 2030. Obiectivele naţionale de reducere a emisiilor prevăd obligaţia statelor membre de a proteja absorbanţii de carbon şi de a consolida rolul acestora, astfel încât obiectivul să poată fi atins.

Până în 2035, UE ar trebui să îşi propună să atingă neutralitatea climatică în sectoarele exploatării terenurilor, silviculturii şi agriculturii, inclusiv în ceea ce priveşte emisiile agricole, altele decât cele de CO2, cum ar fi cele generate de utilizarea îngrăşămintelor şi de creşterea animalelor. Strategia UE pentru păduri îşi propune să amelioreze calitatea, cantitatea şi rezilienţa pădurilor din UE. Strategia sprijină silvicultorii şi bioeconomia forestieră, punând în acelaşi timp accentul pe exploatarea forestieră durabilă şi utilizarea durabilă a biomasei, precum şi pe conservarea biodiversităţii. Strategia include, de asemenea, un plan de plantare a trei miliarde de copaci în întreaga Europă până în 2030.

 Întrucât producţia şi utilizarea energiei reprezintă 75 % din emisiile UE, este esenţial să se accelereze tranziţia către un sistem energetic mai verde. Directiva privind energia din surse regenerabile va stabili un obiectiv mai ambiţios, respectiv ca 40% din energia noastră să fie produsă din surse regenerabile până în 2030. Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv şi sunt propuse ţinte specifice pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul transporturilor, pentru sistemele de încălzire şi răcire, în clădiri şi în industrie. În vederea atingerii obiectivelor noastre climatice şi de mediu, sunt consolidate criteriile de durabilitate pentru utilizarea bioenergiei, iar statele membre trebuie să elaboreze scheme de sprijin pentru bioenergie care să respecte principiul utilizării în cascadă a biomasei lemnoase.

De asemenea, pentru a diminua consumul total de energie, a reduce emisiile şi a combate sărăcia energetică, Directiva privind eficienţa energetică va stabili un obiectiv anual obligatoriu mai ambiţios pentru reducerea consumului de energie la nivelul UE. Aceasta va ghida modul în care sunt stabilite contribuţiile naţionale şi va impune statelor membre o ţintă obligatorie anuală în materie de economisire a energiei aproape dublă faţă de cea din prezent. Sectorul public va trebui să renoveze 3% din clădirile sale în fiecare an pentru a impulsiona valul de renovări, a crea locuri de muncă şi a reduce consumul de energie şi costurile pentru contribuabili.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.