Regele zulu Misuzulu Zulu îndeamnă miercuri la o revenire ”la pace” în Africa de Sud, unde jafuri şi incendii se multiplică de aproape o săptămână, respingând aceste violenţe drept ”o ruşine” pentru cei care le comit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemn la pace”, a declarat Misuzulu Zulu la televiziunea publică.

Aceste violenţe ”ne-au adus tuturor o mare ruşine”, denunţă el, subliniind că ”acest haos distruge economia, iar cei săraci vor suferi cel mai mult”.

Primele incidente au avut loc în teritoriul zulu, în estul Africii de Sud, unde fostul preşedinte Jacob Zuma, un etnic zulu, a fost încarcerat săptămâna trecută, după ce a fost condamnat cu privire la un ultraj adus justiţiei.

Violenţele s-au extins apoi la Johannesburg.

”Cer naţiunii zulu să înceteze orice jaf”, îndeamnă tânărul rege, în vârstă de 46 de ani, care i-a succedat tatălui său, decedat în martie.

”Suntem martorii unui val îngrozitor în Kwazulu Natal (est) şi în întreaga ţară. Cred că acest lucru a dat imaginea unui popor care şi-a pierdut demnitatea”, şi-a exprimat regele regretul, într-un discurs în zulu şi engleză.

Misuzulu Zulu a evocat în acest discurs şomajul şi sărăcia.

”Poporul tatălui meu este pe cale să se sinucidă”, denunţă tânărul rege, care domneşte în mod simbolic asupra a aproximativ 12 milioane de zulu, o etnie majoritară în această ţară cu 59 de milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.