Un reprezentant al opoziţiei venezuelene, Freddy Guevara, un apropiat al liderului opoziţiei Juan Guaido, a fost arestat la Caracas de către serviciile venezuele de informaţii, au anunţat opoziţia şi procurorul general venezuelean Tarek William Saab, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Freddy Guevara a fost arestat de către SEBIN (serviciile de informaţii) din cauza unor legături cu grupări extremiste şi paramilitare asociate Guvernului columbian”, a anunţat luni pe Twitter procurorul general venezuelean Tarek William Saab.

”Acest cetăţean a particpat deja la acţiuni violente în trecut. Va fi inculpat de terorism, atentat împotriva ordinii constituţionale, trădare”, a anunţat el.

Opoziţia venezueleană a denunţat arestarea lui Freddy Guevara cu câteva ore mai înainte.

”Grupuri înarmate - eu nu le pot califica (drept grupuri) ale statului -, fără însemne de identificare şi purtând arme ne-au interceptat vehiculul la câteva minute după ce au făcut la fel cu Freddy Guevara, care este dat dispărut”, a anunţat Juan Guaido, care a denunţat de asemenea o ”hărţuire” a sa.

Freddy Guevara, un deputat în fosta Adunare Naţională, recunoacută de către o parte a comunităţii internaţionale, a lansat, în direct, din maşina sa, pe reţele de socializare, ”înainte! Forţă şi sănătate familiei mele. Îmi pare rău pentru suferinţa pe care o va îndura. Sper ca acest lucru să fie scurt”.

Autorităţile acuză opoziţia, pe Freddy Guevara, dar şi Columbia şi Statele Unite de faptul că sunt implicaţi în confruntări, săptămâna trecută, între poliţişti şi bande criminale, soldate cu 26 de morţi.

Un fost lider al studenţilor, Freddy Guevara, în vârstă de 35 de ani, a fost acuzat de către putere de incitare la violenţă, în cursul unor  manifestaţii ale opoziţiei în 2017.

În total 127 de persoane au fost ucise din aprilie şi până în iunie 2017.

Freddy Guevara a fugit în Chile, atunci, după care a fost graţiat de către preşedintele Nicolas Maduro.

Această arestare are loc în contextul în care puterea şi opoziţia încearcă să reia negocieri înaintea unor alegeri regionale, prevăzute în noiembrie.

Guevara este unul dintre reprezentanţii opoziţiei care s-au întâlnit săptămâna trecută cu o misiune exploratorie a Uniunii Europene (UE) cu privire la acest scrutin.

Venezuela se află într-o profundă criză politică, cu un Nicolas Maduro nerecunoscut preşedinte de către peste 50 de ţări, inclusiv Statele Unite, şi care încearcă să-l răstoarne de la putere, şi cu un lider al opoziţiei, Juan Guaido, considerat preşedinte interimar de către Statele Unite, dar care nu are nicio putere.

Statele Unite şi Columbia au condamnat aceste ultime evoluţii.

”Condamnăm ferm arestarea (...). Cerem comunităţii internaţionale să ni se alăture şi să condamne aceste fapte şi să ceară eliberarea tuturor deţinuţilor politici”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter secretara de Stat adjunctă Julie Chung, însărcinată cu Americile.

Venezuela şi Columbia, care au o frontieră comună de 2.200 de kilometri, nu mai întreţin relaţii diplomatice, după ce Bogota l-a recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte intermar al Venezuelei, în 2019. Relaţiile între cei doi vecini, opuşi ideologic, sunt foarte tensionate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.