Spania va investi 4,3 miliarde de euro pentru susţinerea producţiei de vehicule electrice şi de baterii, în cadrulunui program major finanţat în mare parte prin intermediul fondurilor de redresare din partea Uniunii Europene, a anunţat luni guvernul de la Madrid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este important ca Spania să reacţioneze şi să anticipeze această transformare în sectorul auto din Europa", a spus premierul, adăugând că sectorul privat ar putea contribui cu încă 19,7 miliarde de euro la iniţiativa din 2021 până în 2023, potrivit estimărilor guvernului.

După Germania, Spania este al doilea mare producător auto din Europa şi al optulea ca mărime din lume. Întrucât industria se confruntă cu o tranziţie către vehicule electrice şi o mai mare integrare tehnologică, Spania concurează cu Germania şi Franţa pentru modificarea lanţurilor de aprovizionare şi reorganizarea bazelor sale de producţie.

Odată cu noua investiţie, parte a unui pachet de 13 miliarde de euro destinat mobilităţii durabile, Sanchez se aşteaptă ca ponderea sectorului în producţia economică să ajungă la 15% până în 2030, de la aproximativ 10% acum.

Programul ar putea stimula crearea a până la 140.000 de noi locuri de muncă şi ar putea spori economia naţională cu 1% -1,7%, potrivit proiectelor guvernului.

Executivul urmăreşte ca numărul vehiculelor electrice noi înmatriculate să ajungă la 250.000 în 2023, un salt mare faţă de cele 18.000 înregistrate în 2020, graţie iniţiativelor sponsorizate de guvern pentru a cumpăra maşini mai ecologice şi a extinde reţeaua staţiilor de încărcare.

Fiind una dintre principalele beneficiare ale unei scheme de redresare a UE de 750 de miliarde de euro, Spania va primi subvenţii în valoare de circa 70 de miliarde de euro până în 2026 pentru a-şi reface economia care a fost puternic afectată de criza COVID-19.

În timp ce puţini ofertanţi din sectorul privat au apărut public pentru a obţine o parte din fonduri, marca spaniolă SEAT, parte a grupului german Volkswagen  şi compania de utilităţi Iberdrola au format o alianţă pentru a lucra la o ofertă. Implicarea lor s-ar încadra într-un proiect mai larg pe care îl planifică, acoperind toate elementele producţiei de vehicule electrice, de la minerit şi producţia de baterii, până la fabricarea unui vehicul finit la fabrica de asamblare a SEAT de lângă Barcelona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.