Uniunea Europeană şi Ucraina vor semna marţi un memorandum de înţelegere referitor la aprovizionarea cu materii prime şi baterii, blocul comunitar încercând să îşi diversifice furnizorii în urma perturbărilor provocate de pandemia de Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa face parte din Planul de Acţiune în Domeniul Materiilor Prime al Comisiei Europene anunţat în septembrie anul trecut pentru creşterea accesului la materii prime esenţiale pentru sectoarele aerospaţial, apărare, electronică, auto şi energie regenerabilă, precum şi industriile mari consumatoare de energie şi sectorul sănătăţii.

Executivul UE a anunţat că memorandumul va fi semnat marţi, la Kiev, de către vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovici.

"Asigurarea unei aprovizionări durabile cu materii prime este o condiţie esenţială pentru realizarea obiectivelor de tranziţie ecologică şi digitală. Parteneriatul nostru strategic va contribui mult la creşterea rezilienţei atât a Ucrainei, cât şi a Europei, mai ales că încercăm să ne revenim şi să ieşim mai puternici din actuala pandemie care a afectat puternic economiile şi societăţile noastre”, , a spus Sefcovic, fără sî ofere detalii despre acord.

Anul trecut, UE şi-a actualizat lista de materii prime critice pentru a include bauxită, litiu, titan şi stronţiu.

China furnizează 98% din achiziţiile UE de elemente de pământuri rare. Pentru a alimenta bateriile pentru maşini electronice şi doar pentru stocarea energiei, UE estimează că va avea nevoie de până la 18 ori mai mult litiu până în 2030 şi de până la 60 de ori mai mult până în 2050.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.