Mii de cubanezi, exasperaţi de criza economică, au manifestat în întreaga ţară, strigând ”Libertate!” şi ”Jos dictatura!”, iar preşedintele Miguel Diaz-Canel le-a răspuns îndemnându-şi susţinătorii să iasă în stradă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ordinul de luptă a fost dat. Revoluţionari, (ieşiţi) în stradă!”, a lansat, într-o alocuţiune televizată, preşedintele cubanez, care a acuză ”mafia cubanezo-americană” de faptul că se află în spatele acestei revolte.

”Îi îndemnăm pe toţi revoluţionarii din ţară, pe toţi comuniştii, să iasă în stradă acolo unde au loc aceste provocări, acum şi în zilele următoare şi să le înfrunte în mod hotărât, ferm şi curajos”, a îndemnat duminică Miguel Diaz-Canel.

Mai multe grupuri de susţinători s-au adunat duminică seara în diverse locuri în capitala cubaneză, pentru a se pregăti să defileze, a constatat AFP.

Aceste manifestaţii antiguvernamentale - difuzate amplu pe reţele de socializare - au început în mod spontan, duminică dimineaţa, un eveniment extrem de rar în această ţară guvernată de către Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic), în care singurele adunări autorizate sunt cele ale partidului.

INTERNETUL, TĂIAT

”Jos dictatura!”, ”Să plece!”, au strigat mii de manifestanţi la San Antonio de los Baños, un orăşel situat la aproximativ 30 de kilometri de Havana.

”Libertate!”, au scandat alte câteva sute la Havana, la diferite adunări, la care au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţe de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

Cel puţin zece persoane au fost arestate, iar mai mulţi poliţişti au folosit ţevi de plastic pentru a lovi manifestanţi, după ce în oraş s-a desfăşurat un important dispozitiv militar şi poliţist, au constatat jurnalişti AFP.

Alte manifestaţii au fost difuzate în direct - pe Facebook şi Twitter - din mai multe oraşe din ţară.

Internetul mobil - un adevărat motor al unui număr tot mai mare de revendicări, după ce a fost instalat în Cuba la sfârşitul lui 2018 -, a fost oprit, duminică după-amiaza, în cea mai mare parte a ţării.

Miguel Diaz-Canel s-a dus duminică la prânz la San Antonio de los Baños, însoţit de activişti din partid, care au defilat strigând ”Trăiască Cuba!” şi ”Trăiască Fidel!”, în timp ce, pe traseul defilării, locuitori din oraş continuau să protesteze cu voce tare faţă de criza economică.

O locuitoare a declarat, sub protecţia anonimatului, că a manifestat din cauză că este sătulă de ”situaţia cu curentului (electric) şi alimentele”.

”RIDICAŢI EMBARGOUL!”

Pandemia covid-19 a aruncat Cuba într-o gravă criză economică - cea mai gravă din ultimii 30 de ani - şi a agravat penurii de alimente şi medicamente şi, în general, o foarte puternică nemulţumire socială.

Dificultăţile economice au determinat autorităţile să tăie electricitatea timp de mai multe ore pe zi.

”Situaţia energetică pare că a încins unele spirite aici”, a recunoacut Miguel Diaz-Canel în faţa unor jurnalişti, dând vina pe sancţiunile americane.

”Dacă vreţi ca poporul s-o ducă mai bine, atunci ridicaţi mai întâi embargoul” impus în 1962, a îndemnat el.

”Există o mafie cubanezo-americană care plăteşte foarte bine pe reţele de socializare (...). Ea a luat pretextul situaţiei din Cuba şi a îndemnat la manifestaţii în toate regiunile ţării”, a acuzat el.

”REVOLUŢIONARI DEZORIENTAŢI”

Preşedintele cubanez a recunoscut, însă, că ”oamenii au venit să-şi manifesteze nemulţumirea” şi a evocat ”revoluţionari dezorientaţi”.

Însă ”noi suntem mulţi, iar eu primul, care suntem în stare să ne dăm viaţa pentru această revoluţie”, a avertizat el.

Secretara de Stat adjunctă americană Julie Chung, însărcinată cu Americile, a îndemnat într-un mesaj postat pe Twitter ”la calm”.

”Suntem foarte îngrijoraţi de «apeluri la luptă» în Cuba. Noi susţinem dreptul poporului de a manifesta paşnic”, a subliniat ea.

Aceste manifestaţii au avut loc în ziua în care Cuba a înregistrat un nou ”record” zilnic de contaminări cu noul coronavirus şi de morţi din cauza covid-19 - 6.923 de cazuri, care au crescut totalul la 238.491, şi 47 de morţi din cauza covid-19 în 24 de ore, care au crescut bilanţul la 1.537 în tortal.

Îndemnuri la salvare se multiplică pe reţele de socializare, cu hashtagurile #SOSCuba şi #SOSMatanzas (numele provinciei cele mai afectate), dar şi îndemnuri prin care Guvernul să faciliteze primirea unor donaţii din străinătate.

Un grup de opozanţi a cerut sâmbătă instituirea unui ”culoar umanitar” - o iniţiativă pe care Guvernul a respins-o, denunţând ”o campanie” care caută ”să prezinte o imagine de haos total în ţară, care nu corespunde situaţiei actuale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.