Senatul din Haiti l-a ales, vineri seară, pe Joseph Lambert pentru a-i succede ca preşedinte interimar lui Jovenel Moise, care a fost asasinat, relatează presa internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Îmi exprim umila recunoştinţă faţă de instituţiile politice care mă susţin”, a notat Lambert în social media.

Joseph Lambert, care este preşedintele senatului, a declarat că vrea să deschidă calea unei tranziţii democratice la putere.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor avea loc în septembrie în Haiti.

Dpa notează că, deşi Lambert a fost ales de Senat preşedinte interimar al ţării, senatul nu s-a mai reunit cu cvorum din ianuarie 2020, astfel că nu este clar dacă Lambert îşi va putea prelua noua funcţie.

Pentru că alegerile parlamentare care au fost programate în octombrie 2019 au fost anulate, în senat mai sunt acum doar zece senatori cărora nu le-a expirat mandatul. Senatul are în mod normal 30 de membri. Potrivit presei locale, din cei zece senatori, opt au votat pentru Lambert şi doi s-au abţinut.

Preşedintele haitian Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost împuşcat mortal şi soţia lui a fost rănită grav, după ce mai mulţi atacatori au intrat în casa lor în noaptea de marţi spre miercuri, pretinzând că sunt agenţi DEA (Drug Enforcement Administration). Comandoul care l-a asasinat pe Moïse era alcătuit din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.