Forţe guvernamentale afgane au preluat joi controlul asupra capitalei provinciei Badghis (nord-vest), la o zi după ce talibanii au lansat o ofenisivă în vederea cuceririi oraşului, iar sute de militari suplimentari au fost desfăşuraţi în regiune, anunţă Ministerul afgan al Apărării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu retragerea forţelor americane, britanice şi NATO, după 20 de ani de război, insurgenţii au reluat confruntările armate şi au cucerit mai multe zone rurale.

Talibanii au lansat miercuri o ofensivă împotriva oraşului Qala-i-Naw, capitala provincei Badghis, şi au preluat controlul asupra mai multor clădiri guvernamentale din oraş, inclusiv sediul poliţiei.

Această înaintarea spectaculoasă alimentează temeri în Occident cu privire la izbucnirea unui război civil.

”Oraşul se afă (din nou) în întregime sub controlul nostru şi vom desfăşura operaţiuni împotriva talibanilor la periferia oraşului”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Fawad Aman.

Potrivit ministerului, 69 de combatanţi talibani au fost ucişi, în cursul unor operaţiuni, la periferia Qala-i-Naw.

O cantitate imporantă de armament şi muniţie a fost conficată de forţele guvernamentale, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministerul.

Restul provinciei Badghis se află pe mâna talibanilor.

Potrivit unor oficiali occidentali în domeniul securităţii, talibanii au cucerit aproximativ 100 de districte.

Insurgenţii susţin însă că deţin controlul în 200 de districte din 34 de provincii - reprezentând peste jumătate din teritoriul Afganistanului.

Oraşele principale şi capitalele de provincie se află sub controlul Guvernului.

Preşedintele american Joe Biden urmează să se exprime joi cu privire la retragerea trupelor Statelor unite din Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.