Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a ameninţat miercuri Ungaria cu lansarea unei proceduri de infringement, în cazul în care Budapesta nu revine asupra unei legi prin care este acuzată de discriminarea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), care urmează să intre în vigoare la 8 iulie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Ungaria nu îşi corectează tirul, Comisia îşi va folosi puterile care-i sunt conferite în calitate de gardian al tratatelor” europene, a ameninţat şefa germană a CE în Parlamentul European (PE).

Ea a denunţat din nou drept o ”ruşine” această lege care interzice difuzarea unor conţinuturi despre homosexualitate în rândul minorilor.

Bruxellesul poate deschide o procedură de infringement cu privire la încălcarea dreptului european, care poate conduce la o sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la sancţiuni financiare.

O scrisoare de avertisment urmează să fie trimisă în acest sens Budapestei la jumătatea lui iulie, declară surse europene.

Comisia a trimis la sfârşitul lui iunie o primă scrisoare autorităţilor ungare, în care îşi exprimă ”îngrijorări juridice” cu privire la acest text adoptat la 15 iunie, care a provocat indignarea unor lideri europeni.

”Să fim clari: vom face uz de aceste puteri, indiferent care este statul membreu (UE) care încalcă dreptul european”, a subliniat Ursula von der Leyen.

”De la începutul mandatului meu, noi am angajat aproximativ 40 de proceduri de infringement în apărarea statului de drept şi altor valori europene consacrate de Articolul 2 al Tratatului” UE, a anunţat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.