Un nou partid bulgar, ”Există un astfel de popor” (ITN, populişti, antisistem), este creditat de un sondaj de opinie, publicat luni, aproape la egalitate cu Partidul GERB (centru-dreapta) al lui Boiko Borisov, aflat la putere în ultimii aproape zece ani, în vederea unor noi alegeri legislative prevăzute duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ITN, înfiinţat de către Slavi Trifonov, un animator popular de talk-show şi cântăreţ, promite să spulbere partidele politice tradiţionale, pe care la acuză de sărăcia şi corupţia din această ţară din Balcani.

Susţinerea ITN a crescut, de la 17,7%, în alegerile generale din aprilie, la 18.8%, potrivit acestui sondaj realizat de către institutul independent Market Links cu sediul la Sofia.

Astfel, ITN este devansat de GERB cu doar 0,9%, a cărui popularitate a scăzut după ce Statee Unite au impus luna trecută sancţiuni unui număr de trei bulgari cu privire la corupţie.

GERB a obţinut o victorie în alegerile din aprilie, cu 26,2% din voturile exprimate, însă nu a reuşit să formeze un guvern, din cauză că celelalte partide nu vor să se alieze cu formaţiunea lui Borisov, în contextul furiei populare împotriva corupţiei endemice.

Scrutinul de duminică are loc în vederea depăşirii impasului, după ce ITN nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară.

Acuzaţii cu privire la interceptarea unor convorbiri telefonice ale unor politicieni şi activişti în timpul unor ample manifestaţii împotriva corupţiei, anul trecut, şi despre acordarea unor contracte publice în valoare de miliarde de leva fără licitaţie de către Guvernul GERB au scăzut de asemenea popularitatea formaţiunii.

”Există tendinţe care dau un pic mai multă greutate scenariului potrivit căruia ITN s-ar putea clasa primul, deoarece observăm o scădere a susţinerii GERN în ultima lună”, declară Dobromir Jivkov de la Market Links.

Susţinerea faţă de două mici partide - ”Bulgaria Democrată” şi ”Ridicaţi-vă! Afară cu Mafia!”, potenţiali parteneri ITN - a crescut la 12,5% şi, respectiv 5,4%, arată acest sondaj efectuat în perioada 18-25 iunie, asupra a 1.085 de persoane.

Partidul Socialist este creditat pe poziţia a treia, cu 16,9% din voturi, iar Partidul MRF, al minorităţii turce, cu 9,5%.

O alianţă a unor partide naţionaliste, care fac parte din coaliţia de guvernare alături e GERB, ar urma să nu atingă pragul intrării în Parlament, potrivit acestui sondaj.

SOCIALIŞTII VOR SĂ SE REINVENTEZE CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNIANTE DE ALEGERI

Pe de altă parte, socialiştii s-au reunit vduminică în Congres, la celebrul monument sovietic Buzludja, cu o săptămână înainte de alegeri, pentru a sărbători 130 de ani de existenţă şi a încerca să se reinventeze, relatează Euronews.

Partidul Socialist bulgar se află în declin după alegerile legislative din aprilie, în care a pierdut 10% din alegători şi încearcă să lupte împotriva unui partid antisistem.

”Am început o reformă dificilă în partid. Am introdus mandate pentru deputaţi şi preşedinte. Preşedintele este ales în mod direct, pentru a elimina acorduri secrete în partid. Un cerc mic decidea cine să fie la putere. Am fost atacată dn această cauză”, a declarat preşedinta partidului, Komelia Nonova.

Ninova l-a acuzat pe fostul premier Boiko Borisov de corupţie şi complezenţă faţă de ologarhi.

În 2013, Partidul Socialist l-a numit şi ales pe magnatul media Delian Peevski directorul celei mai puternice agenţii bulgare în domeniul securităţii. Nivova s-a aflat între cei care l-au votat. În prezent ea respinge acest vot.

”Nu pot accepta să fiu învinovăţită de decizii din trecut pe care nici eu şi nici echipa mea nu le-am luat. Eu am fost conducătoarea Partidului Socialist în ultimii patru ani şi îmi asum responsabilitatea pentru această perioadă. Mă puteţi întreba orice despre aceşti patru ani”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.