Un medic militar ucrainean a fost ucis, iar un militar a fost rănit în tiruri ale unor combataţi separatişti proruşi în Donbas, în estul ţării, teatrul din 2014 al unui război, anunţă luni armata ucraineană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Separatiştii au tras duminică asupra unor poziţii ale forţelor Kievului cu arme de foc, mitraliere şi lansatoare de grenade, anunţă pe Facebook serviciul de presă al operaţiunii militare a armate ucrainene în regiune.

Un medeic militar în vârstă de 59 de ani a murit din cauza rănilor, după ce a fost atins de schije, a precizat unitatea militară din care face parte.

Al militar rănit a fost spitalizat, însă viaţa nu-i era în pericol, potrivit serviciul de presă.

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti, în regiunile Doneţk şi Lugansk, un conflict care a izbucnit imediat după anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, soldat cu peste 13.000 de morţi.

În urma unui armistiţiu larg respectat în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile au crescut cu un nivel anul acesta, după ce Rusia a desfăşurat timp de mai multe săptămâni aproximativ 100.000 de la frontiera cu Ucraina.

Moscova a anunţat că a retras aceste trupe, însă retragerea a fost limitată, potrivit Kievului şi Occidentului.

Rusia subliniază că susţine pur politic regiunile separatiste ucrainene, însă Kievul şi aliaţii săi din Occident denunţă o susţinere d=financiară şi miloitară a separatiştilor proruşi.

LUKAŞENKO ACUZĂ OCCIDENTUL DE SUSŢINEREA UNOR ”CELULE TERORISTE ADORMITE” ÎN BELARUS

Pe de altă parte, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat închiderea frontierei Belarusului cu Ucraina, cu scopul de a împiedica intrarea unor armate pe teritoriul belarus - care ar fi ameninţat cu o lovitură de stat, scrie Euronews.

Lukaşenko, supranumit ”ultimul dictator din Europa”, susţine că închiderea frontierei vizează să împiedice o mare cantitate de armament să intre în ţara sa, care ar fi ameninţată de o lovitură de stat.

”Celule teroriste adormite” susţinute de către Occident, au fost destructurate, a anunţat el.

”Obiectivul acestor celule este de a obliga o schimbare de regim în Ziua Z”, a anunţat şeful statului belarus.

”Ei nu ştiu nici ei când este această Ziuă Z. Apoi vor încerca să ne conducă poporul la revoltă. Coordonatorii sunt Lituania, Polonia, Statele Unite, Ucraina şi Germania”, a declarat el.

Lukaşenko caută astfel un pretext împotriva unor diplomaţi străini, denunţă un consilier al conducătoarei opoziţiei.

Comunitatea internaţională a impus sancţiuni dure Belaruslui, după arestarea spectaculoasă a jurnalistului disident Roman Protasevici, la 23 mai, după ce a deturnat la Minsk un avion aparţinând companiei irlandeze low-cost Ryanair, care asigura o egătură din Grecia în Lituania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.