AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, investeşte 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată, unică în Europa, şi are în vedere mai multe locaţii. Beltrame Group deţine şi combinatul siderurgic Donalam Călăraşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După un lung studiu de fezabilitate, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa, investeşte 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oţel-beton şi sârmă laminată. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producţia de oţel şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor, dar şi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. În prezent compania are în vedere mai multe locaţii pentru construcţia acestia”, a anunţat grupul.

Fabrica eco-inteligentă va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producţie a oţelului la nivel mondial, atât în ce priveṣte gazele cu efect de seră, cât ṣi pulberile în suspensie (praf). De asemenea, consumul de apă va fi unul minim, prin tratare ṣi recirculare, asigurând cel mai înalt nivel de economie circulară.

”Noua tehnologie inovatoare, gândită şi dezvoltată în ultimii doi ani, are potenţialul de a situa România în fruntea inovaţiei în sectorul siderurgic”, spun reprezentanţii grupului.

Combinatul va avea o capacitate de producţie de aproximativ 600.000 tone/an de oţel – beton şi sârmă laminată.

Investiţia grupului Beltrame va contribui la crearea a aproximativ 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum şi la aproape 1.000 de locuri de muncă indirecte, dintre care cel puţin 800 în faza de construcţie ṣi circa 150 în faza de producţie. 

„Provocarea industriei siderurgice este să se alinieze obiectivelor de mediu stabilite prin Pactul Verde European, cu toate că targetul de emisii zero sau, altfel spus, producerea de ‘oţel verde’ este imposibil de atins cu tehnologia existentă. Cred că astăzi greenwashing-ul este un fenomen foarte comun, care conduce la exagerarea termenilor ‘verde’ şi ‘emisii zero’. Proiectul dezvoltat de Beltrame Group va stabili un progres fără precedent în sectorul siderurgic datorită proiectării şi tehnologiilor inovatoare prevăzute, care fac posibilă reducerea la minimum a emisiilor poluante generate în activitatea de producţie. Este un proiect în care am investit multă muncă, dedicare şi timp, iar prin această investiţie, grupul îşi demonstrează angajamentul faţă de atingerea ţintelor de mediu şi de valorificarea resursele locale”, a declarat Carlo Beltrame, country manager AFV Beltrame în Franţa şi România, Group Business Development.

În sectorul construcţiilor, consumul intern de oţel - beton ṣi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puţin 10 ani, în special datorită investiţiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investiţiilor private.

În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oţel – beton necesară. 

”Producţia internă de oţel-beton şi sârmă poate deveni un pilon de susţinere pentru economia românească, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi şi a importului produselor finite. Aceasta ar contribui la îmbunătăţirea balanţei comerciale a României şi, de asemenea, la reducerea substanţială a emisiilor de domeniul 3 (Scope 3) generate indirect de activităţile de logistică, precum transportul materiilor prime şi al produselor, eliminarea deşeurilor etc”, precizează grupul.

Grupul Beltrame deţine în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producţia de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol şi gaze, auto, echipamente mecanice mari şi hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajaţi şi exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piaţa europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creştere mai mult decât dublă faţă de cea înregistrată anul trecut.

Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 6 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi, peste 2 milioane de tone vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.

Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor de oţel laminate la cald şi oţeluri special din Europa. Compania a fost înfiinţată de către AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziţionat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris. Compania deţine peste 270 de angajaţi şi vinde anual aproximativ 120.000 tone de bare de oţel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.