Furtuna tropicală Elsa se abate asupra Cubei, pe care urmează să o afecteze luni, după ce s-a soldat cu trei morţi în Caraibi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elsa se afla la ora 22.00 GMT(1.00, ora Românei) deasupra Mări Caraibilor, la 90 de kilometri sud de oraşul Santa Cruz del Sur, în estul Cubei, potrivit Insttutului Meteorologic din Cuba (INSMET). Ea era însoţită de rafale de vânt de 95 de kilometri pe oră şi se îndrepta lent către nord-est.

Elsa a devenit vineri primul uragan din sezon la Atlantic, după care a fost clasată drept furtună de categoria 1 (pe o scală de cinci) pe scara Saffir-Simpson, însă a fost retrogradată sâmbătă la statutul de furtună trupicală, din cauză că a slăbit în intensitate.

O ”alertă ciclonică” a fost decretată în 11 dintre cele 15 provincii cubaneze, care de pregăteau de mai multe zile să sufere pagube. Ploi puternice au fost semnalate duminică seara (ora locală) de Insmet în mai multe regiuni pe insulă, iar sute de locuitori din regiuni de coastă au fost evacuaţi, ca măsură de precauţie.

Furtununa tropicală Elsa a trecut sâmbătă prin largul coastei de sud-vest a Haiti şi se îndrepta către Jamaica şi estul Cubei, antrenând rafale violente de vânt şi precipitaţii puternice.

Pe coasta de sud a Republicii Dominicane, un adolescent în vârstă de 15 de ani a murit, în regiunea Bahoruco, în urma surpării unui zid, iar o femeie în vârstă de 75 de ani a murit în aceleaşi circumstanţe la Bani, potrivit ziarului local Listin Diaro, care citează Institutul Naţional dominican de Medicină Legală (INACIF).

O a treia persoană a murit la Soufrière, pe Insula Sainte-Lucie, situată la sud de Martinica, a anunţat agenţia caraibiană de gestionarea de urgenţă a dezastrelor (CDEMA), fără să precizeze cauzele morţii.

HAITI, NEAFECTAT

Rafale de vânt au cauzat pene de apă şi electricitate, dar şi ”pagube importante la acoperişuri”, potrivit CDEMA, pe Insula Barbados, unde au fost avariate sute de case.

În Haiti, o ţară deosebit de vulnerabilă la catastrofe naturale, nicio victimă şi nici pagube nu au fist semnalate, însă mai multe culturi au fost afectate, a anunţat directorul Protecţiei Civile haitiene Jerry Chandler.

Furtuna loveşte Cuba în contextul în care această ţară este afectată de un un nou val al pandemiei covid-19, după ce a înregistrat duminică un bilanţ zilnic record de 3.519 de contaminări cu noul coronavirus şi 14 morţi, iar bilanţul a crescut la 1.351 din martie 2020.

”Elsa urmează să slăbească treptat în noaptea de duminică spre luni şi luni, în timpul traversării Cubei”, potrivit centrului Naţional al Uraganelor (NHC) al Statelor Unite.

”După ce atinge strâmtoarea Florida şi sud-vestul Golfului Mexico, Elsa ar putea creşte uşor în intensitate”, precizează NHC.

În sudul Floridei, Elsa ar putea antrena precipitaţii, inundaţii şi rafale puternice de vânt, însă acest lucru depinde de evoluţia sa în Cuba”, potrivit Centrului american.

Elsa ar urma să atingă arhipelagul Keys, la sud de acest stat american, marţi, către ora locală 2.00 (9.00, ora României), iar apoi să se îndrepte către Jacksonville.

Acest fenomen meteorologic provoacă îngrjorări la Surfside, unde salvatori căutau între dărâmăturile unui imobil surpat, soldat cu 24 de morţi şi 121 de persoane date dispărute.

Autorităţile locale au demolat restul imobilului rămas în picioare după surpare, de teamă că s-ar fi putut surpa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.