Parisul şi-a exprimat solidaritatea faţă de Regatul Unit şi Olanda, implicate în incidente navale cu Rusia la Marea Neagră, şi ”ataşamentul faţă de respectarea strictă a dreptului internaţional”, într-o convorbire la telefon între şeful diplomaţiilor franceză Jean-Yves Le Drian şi ucrainean Dmitro Kuleba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a anunţat că a tras, la 23 iunie, focuri de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l obliga să părăsească ape pe care le consideră teritoriale, în largul Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Londra, care a negat tiruri ruse, susţine că nava efectua o ”trecere nevinovată prin apele teritoriale ucrainene” şi acţiona într-un mod ”întru totul corect”.

Acest acroşaj ruso-britanic constituie o premieră şi a avut loc cu câteva zile înaintea lansării manevrelor navale militare Sea Breeze 2021 la Marea Neagră, la care iau parte Statele Unite, alte state membre NATO şi Ucraina, pe care Moscova nu le vede cu ochi buni.

Olanda a acuzat, rândul său, avioane ruseşti de luptă de un comportament ”periculos”, tot la 23 iunie, la Marea Neagră, împotriva fregatei olandeze HNLMS Evertsen, care face parte din grupul aeronaval al distrugătorului britanic HMS Defender.

Armata rusă a comasat în primăvară, timp de săptămâni de zile, trupe în apropere de frontiera cu Ucraina, provocând o intensificare a tensiunilor cu Occidentul şi alimentând temeri cu privire la un atac împotriva Kievului.

Franţa a fost extrem de dur criticată de către unii dintre partenerii săi europeni - mai ales din Europa de Est -, după ce a pledat, împreună cu Germania, în favoarea unei reluări a dialogului Uniunii Europene (UE) cu Rusia, suspendat după anexarea Crimeei.

Jean-Yves Le Drian a salutat ratificarea, joi, de către Parlamentul ucrainean, a patru acorduri economice franco-ucrainene, un ”semn tangibil al dinamismului relaţiilor bilaterale”.

Aceste acorduri - în valoare de 1,3 miliarde de euro - vizează livrarea unor locomotive Ucrainei şi tratarea apelor la Kiev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.