Douăsprezece producţii semnate de regizori debutanţi sau aflaţi la cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune intră în competiţia pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 20-a ediţie a TIFF, care va avea loc în perioada 23 iulie - 1 august. Din juriu va face parte şi scenaristul şi scriitorul mexican Guillermo Arriaga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectate în premieră în România, filmele abordează subiecte complexe, majoritatea în jurul aceloraşi teme: dragostea doare, iar viaţa, aşa cum o ştim, se poate schimba peste noapte. Nouă dintre ele reprezintă debutul în ficţiune al unor regizori aflaţi la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale ori documentare.

Din juriul acestei ediţii fac parte celebrul scenarist şi scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum „Amores perros”, „21 Grams”, „Babel” (nominalizat la Oscar în 2006), toate regizate de Alejandro González Iñárritu, şi „The Three Burials of Melquiades Estrada” (r. Tommy Lee Jones), premiat pentru scenariu la Cannes. Alături de el vor juriza Katriel Schory, director executiv Israel Film Fund şi fondatorul Belfilms, producător al peste 150 de lungmetraje, seriale TV şi documentare; actorul, regizorul şi producătorul american Scott Coffey („Ellie Parker”, „Adult World”, „Mullholland Drive”) şi actriţa Maria Popistaşu, protagonistă în „Întregalde”, selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2021, şi cunoscută pentru rolurile din „Marţi, după Crăciun” şi „Legături bolnăvicioase”.

Două producţii româneşti concurează pentru Trofeul Transilvania. Drama „Câmp de maci” este primul lungmetraj al regizorului de teatru Eugen Jebeleanu şi spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viaţă profesională e ameninţată de relaţia cu un alt bărbat. Thriller-ul „Neidentificat” (r. Bogdan George Apetri) urmăreşte o investigaţie stranie şi complicată, care-l aruncă pe poliţistul de caz într-o lume a întunericului şi a violenţei.

Câştigător al premiului FIPRESCI la Berlinala 2021, „Priveşte cerul/ What Do We See When We Look at the Sky” (r. Alexandre Koberidze) transformă atmosfera caldă a unui orăşel georgian în decorul unei poveşti seducătoare despre doi îndrăgostiţi blestemaţi să nu se mai recunoască niciodată. „Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată/ Preparations to be Together for an Unknown Period of Time”, cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Lili Horvát, a fost propunerea Ungariei la Oscar 2021 şi spune povestea Martei, un neurochirurg de succes gata să rişte totul pentru o relaţie cu un bărbat care pretinde că nu o cunoaşte.

În „Vânătorul de balene/ The Whaler Boy”, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, un tânăr se aventurează într-o călătorie la capătul căreia speră că o va găsi pe fata de care s-a îndrăgostit online. În drama de război lituaniană „Nu mai vine potopul/ The Flood Won't Come”, primul film al lui Marat Sargsyan, un faimos colonel implicat în conflictele armate ale altor state este nevoit să se întoarcă la luptă, de data aceasta în propria ţară.

Cate Blanchett este producător executiv al debutului „Mere/ Apples” al regizorului grec Christos Nikou şi prezentat la Transilvania Pitch Stop în faza de proiect. Filmul explorează o versiune a lumii măcinate de un virus agresiv care provoacă pierderea totală a memoriei. Orice legătură cu adevăratul context pandemic pe care îl traversează umanitatea astăzi este pur întâmplătoare, la fel ca în cazul poveştii distopice din „Norul roz/ The Pink Cloud” (r. Iuli Gerbase; Brazilia), prezentat anul acesta la Sundance. O simplă aventură de-o noapte se transformă într-o lungă perioadă de convieţuire pentru doi necunoscuţi nevoiţi să se izoleze împreună pentru a supravieţui unui fenomen meteo fatal.

Inspirat de povestea surorii sale, care a călătorit 13 km pentru a se salva de abuzurile soţului, P.S. Vinothraj semnează scenariul şi regia filmului „Pietricele/ Pebbles”, în care rolurile se inversează: un bărbat impulsiv porneşte desculţ în căutarea soţiei. Producţia indiană a fost distinsă cu Tiger Award la Rotterdam FF. Regizorul spaniol David Martín de los Santos debutează cu „Asta-i viaţa/ That Was Life”, o poveste emoţionantă în care întâlnirea dintre două femei din generaţii diferite dă startul unui voiaj cu neaşteptate valenţe afective.

Nevoită să-şi adopte nepotul adolescent, o viitoare călugăriţă încearcă să găsească un echilibru între chemarea sa religioasă şi obligaţiile de familie în drama portugheză „Ultima baie/ The Last Bath” (r. David Bonneville). Despre legăturile cu divinitatea vorbeşte şi „Marygoround” (r. Daria Woszek; Polonia), o comedie neagră stilizată în care credinţa unei femei este pusă la încercare atunci când schimbările hormonale asociate menopauzei intră în acţiune.

Biletele pentru evenimente speciale TIFF şi abonamentele pentru această ediţie pot fi cumpărate de pe tiff.eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă impuse în contextul epidemiologic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.