Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), încurajată de Bruxelles, care se aşteaptă însă la eforturi din partea Ljubljanei în domeniul statului de drept, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slovenia a preluat preşedinţia UE în următoarele şase luni, joi, de Ziua Naţională, care marchează 30 de ani de independenţă a acestei foste republici iugoslave.

Autorităţile slovene vor să facă din această preşedinţie a UE o ocazie a unei consolidări a relaţiilor Uniunii Europene cu celalte ţări din Balcani.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula Von Der Leyen a subliniat acest lucru, la un centru de conferinţe de la Brdo, la 30 de kilometri de Ljubljana.

”La fel ca voi, Comisia este angajată într-o susţinere a ţărilor din Balcani. Ne angajaăm, de asemenea, în perspectiva unei extinderi, prin deschiderea unor negocieri de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Iar eu salut dinainte summitul Balcanilor Occidentali pe care-l veţi organiza în timpul preşedinţiei”, a declarat ea.

Bruxellesul este îngrijorat de lacune în domeniul statului de drept în Slovenia.

Libertatea presei slovene este departe de a fi garantată, iar unele drepturi civile, ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) sunt încălcate.

Slovenia a urmat, în aceste domenii, exemplul vecinei sale Ungaria.

Premierul sloven Janez Janša nu a răspuns la întrebare când a fost interpelat pe această temă.

”Dacă credeţi că Uniunea Europeană, alcătuită din 27 de state membre, va deveni în câţiva ani de zile un creuzet în care trebuie să gândim toţi la fel, nu vă amăgiţi, pentru că acest lucru este total idealist”, a declarat el.

În cadrul acestei vizite în Slovenia, preşedinta Comisiei a dat undă verde planului sloven de relansare economică post-covid.

Slovenia urmează să primească 2,5 miliarde de euro - 1,8 miliarde ca subvenţii, iar 705 milioane de euro sub formă de împrumuturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.