Imagini în care agenţi penitenciari lovesc deţinuţi cu bastoane şi pumnii, în urma unui protest legat de pandemia covid--19, şochează Italia şi au provocat indignarea ministrului italian al Justiţiei Marta Cartabia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bătaia a avut loc la 6 aprilie 2020, în Închsoarea Santa Maria Capua Vetere, la nod de Napoli.

Imagini înregistrate de camere de supraveghere au fost difuzate miercuri de către cotidianul Domani şi au provocat un val de condamnări din partea clasei politice, dar şi unele mesaje de susţinere a supraveghetorilor.

Ministrul Justiţiei Marta Cartabia a denunţat o ”ofensă şi un utraj adus demnităţii deţinuţilor şi uniformei pe care fiecare femeie şi bărbat din personalul penitenciar trebuie să poarte cu onoare” şi a cerut o examinare completă a ceea ce s-a întâmplat.

Parchetul a deschis o anchetă, anul trecut, după depunerea unor plângeri care dennţau violenţe din partea agenţilor penitenciari, la o zi după un protest, cauzat de anunţarea unui caz pozitiv covid-19 în rândul deţinuţilor.

În total, 52 de membri ai personalului penitenciar au fost arestaţi sau au fost anunţaţi că împotriva lor s-au declanşat urmăriri săptămâna aceasta, suspectaţi de tortură, violenţă şi abuz de putere.

Instrucţia vizează în total 110 persoane.

Între aceste persoane se află şeful Poliţiei Penitenciare a închisorii, doi comisari şi trei inspectori.

Directorul regional al Administraţiei Penitenciare a fost suspendat din funcţie.

Înregistrarea video - de peste şase minute, compilată din imagini filmate de camere de supraveghere plasate pe culoarele şi scările închisorii - surprinde zeci de supraveghetori, mulţi dintre ei echipaţi cu căşti şi scuturi, atacând în mod brutal deţinuţi.

Deţinuţii încearcă să se apere, trec printr-un cordon de gardieni şi sunt loviţi în cap, cu picioarele şi cu bastoane.

Unii dintre ei se târăsc pe jos, suferind în mod evident.

Un deţinut în scaun rulant este lovit în spate, iar cel puţin alţi trei bărbaţi sunt bătuţi în timp ce se află la podea.

Unii dintre deţinuţii acestei închisori - de securitate medie şi înaltă, în care sunt încarcerate peste 900 de persoane - au fost obligaţi în acea zi să se dezbrace pentru a fi bătuţi, iar alţii au fost plasaţi la izolare în mod arbitrar, potrivit unor mărturii citate de parchet.

Schimburi de mesaje text între gardieni arată că operaţiunea - la care au luat parte peste 280 de funcţionari din cadrul Poliţiei Penitenciare - a fost planificată şi concepută ca represalii.

”Mâine, cu parul, îi sacrificăm ca pe nişte viţei”, scrie un supravieţuitor, potrvit parchetul.

Marta Cartabia a convocat o reuniune de urgenţă miercuri cu directorul Administraţiei Penitenciare şi inspectorul general al închisorilor, în care au convenit că este necesară o actualizare a sistemului de camere de supraveghere a sistemului penitenciar şi o consolidare a formării personalului penitenciar.

”Participanţii au condamnat cu cea mai mare fermitate violenţa şi umilirea deţinuţilor, care nu poate fi nici justificată şi nci scuzată”, a subliniat într-un comunicat ministrul.

Liderul Paritdului Democrat (PD, centru-stânga) Enrico Letta a denunţat aceste fapte drept ”intolerabile” şi i-a cerut lui Marta Cartabia să prezinte explicaţii în Parlament.

Extrema dreaptă, în schimb, şi-a exprimat solidaritatea cu supraveghetorii şi reproşează cotidianului Domani faptul că a publicat fotografii ale unora dintre acuzaţi.

Liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvin a anunţat la postul de radio CRC că vizitează închisoarea joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.