Guvernul suveranistului Viktor Orban a publicat un ”comunicat publicitar” în care prezintă şapte propuneri ”pentru viitorul Uniunii Europene (UE)”, mai multe ziare de dreapta europene, între care cotidienele francez Le Figaro, danez Jyllands-Posten sau spaniol ABC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de faptul neobişnuit că un Guvern UE îşi prezintă punctele de vedere în pagini de publicitate, această apariţie intervine într-o perioadă tulbure pe plan internaţional pentru Ungaria.

Clasa politică ungară a adoptat în urmă cu două săptămâni o lege care le interzice adolescenţilor în vâstă de până la 18 ani accesul la ”pornografie şi conţinuturi care reprezintă sexualitatea sau promovează deviaţia de identitate de gen, schimbarea de sex şi homosxualitatea”.

State membre UE, organizaţii nonguvernamentale şi particulari denunţă natura homofobă a acestei legi.

Însă controversa s-a extins la Campionatul European de Fotbal şi alimentează un val de indignare în majoritatea statelor membre UE.

Două ziare belgiene, contactate să publice iniţiativa lui Orban, l-au refuzat. Unul dintre ele i-a răspuns în mod direct în paginile sale.

Este vorba despre cotidienele francofon La Libre Belgique şi flamand De Standaard.

Huffington Post scrie că La Libre Belgique precizează că nu a vrut să publice tribuna Budapestei, din cauza ”marii libertăţi pe care şi-o permite faţă de fapte”.

De Standaard îl respinge însă pe Orban mai spectaculos.

Ziarul proclamă în engleză, pe fondul simbolic al culorilor comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), ”Dragă Viktor Orban, legile nu ar trebui să trieze nicioodată între dragoste şi dragoste”.

Într-un tweet care publică pagina-curcubeu, se poate citi în olandeză ”Nu mai putem dicta dragostea”.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, urmată în declaraţia sa de către 15 state membre UE, a condamnat la 23 iunie această lege ungară, care ar putea conduce la interzicerea în Ungaria a programelor educative, publicităţii, cărţilor sau filmelor în care apare homosexualitatea sau transsexualitatea.

”Acest proiect ungar de lege este o ruşine. El discriminează pe bază de orientare sexuală şi se opune valorilor fundamentale ale UE. Nu vom face niciun compromis”, a tunat ea, ameninţând că ”voi folosi toate puterile juridice ale Comisiei Europene pentru a garanta drepturile cetăţenilor europeni”.

Niciuna dintre cele şapte propuneri ”pentru viitorul Uniunii Europene” semnate de către Viktor orban - cu antetul Guvernului Ungariei şi preluate abundent de presa internaţională - nu citează acest episod.

Însă multe dintre ele trimit la el.

”Deciziile trebuie să fie luate de către lideri aleşi şi nu de ONG-uri. Spunem nu externalizării statului de drept”, se arată în manifest.

Primul alineat vizează Comisia Europeană.

”Se edifică la Bruxelles un super-stat căruia nu i-a dat mandat nimeni. Noi spunem nu imperiului european”.

Pe aceeaşi temă, în text se îndeamnă la ”restaurarea democraţiei europene”.

”Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură: el îşi reprezintă exclusiv propriile interese ideologice şi instituţionale. Trebuie consolidat rolul parlamentelor naţionale”, se îndeamnă în manifest.

Orban pledează împotriva unei Europe pe care o consideră prea federală şi relaţiilor prea procedurale între state şi pentru o Europă a naţiunilor cu relaţii articulate în esenţă în jurul economiei.

”Succesele economice comune sunt forţa integrării europene”, pledează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.