Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, proiectul de lege prin care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au fost 155 de voturi „pentru”, 21 „împotrivă” şi 90 de abţineri.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, de la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2021, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2021.

Domenii de reglementare pentru care este solicitată abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare sunt: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, transporturi şi infrastructură, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, mediu, ape şi păduri, cultură, tineret şi sport, fonduri europene.

Iniţiativa de lege mai arată că ordonanţele emise de Guvern sunt supuse aprobării Parlamentului, conform procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Legislativului în cea de-a doua sesiune ordinară a anului 2021. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

În ce priveşte finanţele şi economia, Executivul va putea emite ordonanţe, în timpul vacanţei parlamentare, şi în domenii precum: rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Pe 9 iunie, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.