Partidul AUR acuză că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova încearcă prin mijloace ilegale să scoată Alianţa pentru Unirea Românilor din cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În acest sens, AUR solicită preşedintelui Maia Sandu demiterea directorului SIS Alexandru Esaulenco pentru imixtiune în procesul democratic al alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o adresă transmisă de SIS Comisiei Electorale Centrale, instituţia dezinformează şi reclamă încălcări ale legislaţiei electorale de către partidul AUR, susţinând că în campania electorală derulată de AUR ar fi implicate persoane care nu au cetăţenia Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presă.

Alianţa pentru Unirea Românilor precizează că cetăţenii implicaţi în campanie sunt membri ai partidului AUR pe ambele maluri de Prut, că o bună parte dintre aceştia candidează pe lista electorală şi că prin demersurile sale, SIS încearcă restrângerea drepturilor politice a circa un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova din România şi UE cu dublă cetăţenie.

„Directorul SIS Alexandru Esaulenco comite un abuz în funcţie folosind instituţia de forţă pe care o conduce în scopuri politice. Subordonat al lui Igor Dodon, apropiat al lui Vladimir Voronin şi responsabil inclusiv de interdicţia aplicată lui George Simion, directorul SIS utilizează banul public pentru a intimida un partid politic înscris în cursa electorală. AUR se află în creştere în sondaje şi pentru că va intra în Parlamentul de la Chişinău deranjează anumite calcule politice ale sistemului”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele AUR, conform sursei citate.

Alianţa pentru Unirea Românilor a semnalat în repetate rânduri despre faptul că mai mulţi membri ai partidului, dar şi autocarul AUR au fost filaţi în mod vizibil cu scopul de a fi intimidaţi, însă atât CEC, SIS, cât şi alte instituţii au ignorat aceste abuzuri, mai indică sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.