Guvernul britanic anunţă marţi că se aşteaptă la un acord ”rapid” cu Bruxellesul asupra unei prelungiri a unui moratoriu al controalelor anumitor produse alimentare în comerţul dintre Regatul Unit şi Irlanda de Nord, care expirmă miercuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aşteptăm la un acord rapid asupra unei prelungiri a moratorului controalelor cărnii procesate în termeni accetabili pentru Regatul Unit”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Guvernului lui Boris Johnson.

Guvernul britanic a cerut la 18 iunie Uniunii Europene (UE) o prelungire a acestui moratoriu cu trei luni, până la 30 septembrie

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE însărcinat cu Brexitul, Maros Sefcovic, s-a declarat luni încrezător în găsirea unei soluţii.

Bruxellesul nu autorizează importul de carne tocată sau preparată din ţări terţe. Regatul Unit a devenit o ţară terţă în ianuarie, când a ieşit din UE.

Însă, în virtutea Protocolului nord-irlandez, încheiat de Bruxelles cu Londra după Brexit, Irlanda de Nord face parte în continuare din piaţa unică europeană, o măsură menită să evite reimpunerea unei frontiere fizice între Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică.

Acest Protocol nord-irlandez prevede controale vamale ale anumitor mărfuri care intră din Regatul Uit în Irlanda de Nord.

Premierul britanic Boris Johnson a prelungit în mod unilateral până la 30 iunie o perioadă de graţie, cu scopul de a evita, susţine el, o penurie în supermarketuri nord-irlandeze şi tensiuni intercomunitare în provincie. UE denunţă o încălcare a acordurilor Brexitului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.