Artistul belgian Jan Fabre, expus peste tot în Europa, din Veneţia la Paris, a fost adus în faţa justiţiei la Anvers pentru "atentat la pudoare" şi "hărţuire sexuală", a anunţat luni Parchetul oraşului flamand, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzaţiile datează din septembrie 2018, în contextul campaniei #MeToo. 

Douăzeci de foste colaboratoare din compania sa de dans şi de performance artistic Troubleyn s-au plâns într-o scrisoare deschisă că au suferit presiuni psihologice, "umilinţe" şi chiar şantaj cu caracter sexual. 

O anchetă a fost deschisă de Auditorat du travail din Anvers, o secţie a Ministerului Public specializată în conflicte de muncă. Decizia a fost luată luni, după aproape trei ani de investigaţii: Jan Fabre va trebui să explice în faţa tribunalului corecţional aceste acuzaţii de care s-a apărat întotdeauna cu tărie. 

Artistul, în vârstă de 62 de ani, este citat pentru "violenţă" şi "hărţuire sexuală la muncă" în legătură cu "douăsprezece angajaţi", precum şi un "atentat la pudoare", potrivit unui comunicat al Auditorat du travail, fără a preciza identitatea presupuselor victime. O primă audiere procedurală este prevăzută la tribunal pe 21 septembrie. Atunci va fi stabilit un calendar pentru proces şi nu va implica neapărat o apariţie a persoanei în cauză. 

Coregraf, autor, plastician, regizor de teatru, Jan Fabre are din anii 1980 reputaţia unuia dintre cei mai avangardişti artişti din epoca sa. El este cunoscut pentru arta sa provocatoare. În 2012, el şi-a cerut scuze în urma unui performance cu "lansarea unei pisici" la Anvers pentru care a fost agresat fizic. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.