Confruntări armate violente între forţe guvernamentale şi rebeli huthi, în provincia Marib, în nordul Yemenului, s-au soldat cu 111 morţi în ultimele trei zile, au anunţat duminică oficiali militari guvernamentali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marib - ultimul bastion al puterii, în nordul acestei ţări devastate de război - este teatrul unor confrunătri armate violente începând din februarie, când rebelii, susţinuţi de Iran, au lansat o ofensivă în această zonă bogată în petrol, asupra căreia încă nu deţin controlul.

Confruntări armate s-au soldat cu moartea a 16 membri ai forţelor guvernamentale şi a peste 34 de rebeli, de sâmbătă seara şi până duminică în zori, declară AFP surse militare loiale puterii.

Acest bilanţ se adaugă unor confruntări de joi şi vineri soldate cu moartea a 13 combatanţi loialişti şi 48 de huthi, precizează sursele citate.

Majoritatea rebelilor au fost ucişi sau răniţi în raiduri aeriene intensive ale coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită, care susţine Guvernul din 2015.

Potrivit aceloraşi surse militare, huthi au lansat atacuri simultane pe trei fronturi, şi anume în sudul, vestul şi nordul oraşului Marib, capitala regiunii cu acelaşi nume.

Rebelii au cucerit capitala ţării, Sanaa, în 2014, iar după aceea o mare parte de a nordului Yemenului.

În ultimele luni ei au lansat o campanie aprigă cu scopul de a cuceri Marib, în pofida unor îndemnuri la încetarea focului ale ONU şi Statelor Unite.

Acest război, soldat cu zeci de mii de morţi potrivit unor ONG-uri, a devastat Yemenul, o ţară deja foarte săracă în Peninsula arabică.

Populaţia Yemenului se află pe marginea prăpastiei unei foamete la scară mare. ONU a catalogat această situaţie drept cea mai gravă criză umanitară din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.