Biserici catolice au fost incendiate în teritorii autohtone, în vestul Canadei, unde patru biserici au fost arse după descoperirea a aproximativ 1.000 de morminte anonime în apropierea unor foste pensionate pentru autohtoni, gestionate de către Biserica Catolică în Columbia Britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bisericile St. Ann şi Chopaka, situate în teritorii autohtone în Columbia Britanică, au fost ”distruse”, a anunţat sâmbătă poliţia federală canadiană.

Cele două bisericii au fost incendiate la două zile după anunţarea descoperirii altor 750 de morminte anonime pe locul unui fost pensionat administrat de către Biserica Catolică, la Marieval.

Luna trecută, identificarea rămăşiţelor a 215 copii în apropierea altei instituţii de acest fel a şocat şi indignat Canada, ilustrând calvarul la care au fost supuşi timp de decenii copii autohtoni în instituţii şcolare administrate de către Biserica Catolică.

Anchete sunt în continuare în curs.

Descoperirea mormintelor a reaprins traumatismul trăit de aproximativ 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi, rupţi de familiile, limba şi cultura lor şi înrolaţi cu forţa, până în anii '90, în 139 de pensionate în întraga Canadă.

Mulţi dintre aceşti copii au fost supuşi unor rele tratamente şi abuzuri sexuale, iar peste 4.000 au fost ucişi în acest fel, potrivit unei Comisii de anchetă care a conchis că a avut loc un adevărat ”genocid cultural” al Canadei.

Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat vineri scuze din partea ţării, l-a îndemnat pe Papa Francisc să facă la fel şi nu a exclus ipoteza unei anchete penale.

Justin Trudeau a revenit îndelung, într-o conferinţă de presă, asupra ”erorilor teribile” ale Candei, care a exercitat timp de multe secole o controversată politică de asimilare forţată a primelor naţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.