Poliţia germană încerca sâmbătă să afle mai multe despre motivaţiile unui tânăr care suferă de tulburări psihiatrice, care a ucis vineri trei persoane şi a rănit alte cinci persoane grav într-un atac brutal cu cuţitul la Würzburg, în sudul Germaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, prezentat ca fiind de naţionalitate somaleză, ajuns în acest oraş bavarez în 2015, a fost imobilizat de către trecători, cărora mulţi oficiali politici - candidaţi în alegerie din septembrie - le-au lăudat curajul civic.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier s-a declarat ”şocat” de acest ”act oribil de violenţă”, în care agresorul a dat dovadă de ”o extremă brutalitate”.

În acest oraş cu 130.000 de locuitori, numeroase persoane au depus flori şi lumânări la locul atacului.

”Sunt tristă şi şocată. De aceea am venit aizi aici. Măcar atât putem face”, a declarat o locuitoare, Franziska, care a venit împreună cu un prieten să depună lumânări.

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann a anunţat că presupusul atacator, în vârstă de 24 de ani, este cunoscut de mai multe luni cu privire la fapte violente şi tulburări psihiatrice.

Tânărul a fost internat recent la o instituţie psihiatrică, a precizat ministrul, care s-a dus vineri seara la locul dramei.

Ministrul conservator a evocat, de asemenea, declaraţia unui martor, potrivit căruia atacatorul ar fi strigat ”Allah Akbar!” (”Allah e mare!”) la comiterea atacului.

Potrivit unor salvatori, somalezul a dat dovadă de o ”brutalitate cu adevărat incredibilă”.

Parchetul naţional german antiterorist nu a fost sesizat în acest stadiual anchetei.

Poliţia locală a anunţat  că agresorul nu este cunoscut, până în prezent, din cauza unor convingeri islamiste.

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a acaparat atacul şi a denunţat ”crime islamiste cucuţitul în centrul Germaniei”, într-un mesaj postat pe Twitter de către copreşedintele formaţiunii, Jörg Meuthen.

AfD, care şi-a construit o mare parte a discursului pe tema respingerii islamului şi imigraţiei, denunţă în acest atac ”o nouă probă a eşecului politicii migraţiei (lui Angela) Merkel”.

Candidatul conservator Armin Laschet, un posibi succesor al Angelei Merkel, şi-a exprimat ”marele respect” faţă de ”cetăţeni curajoşi care au intervenit rapid” pentru a-l opri pe agresor.

Candidata verzilor, Annalena Baerbock, a transmis un ”mare mulţumesc” echipelor salvatorilor şi ”cetăţenilor curajoşi” care au intervenit.

Joachim Herrmann a anunţat că somalezul s-a instalat în 2015 în oraş, dar nu a făcut vreo precizare cu privire la o eventuală cerere de azil.

Tânărul locuia de ceva timp într-un cămin pentru persoane fără adăpost, potrivit agenţiei DPA:

Atacul a început vineri după-amiaza, într-un supermarket Woolworth, în centrul oraşului.

Potrivit cotidianului Bild, tânărul a furat un cuţit şi apoi a atacat, la întâmplare, mai multe persoane, în incinta magazinului - omorând trei persoane -, după care şi-a continuat atacul într-o bancă de economii, în aproiere, şi a rănit alte persoane.

Înregistrări video ale unor trecători, difuzate vineri pe reţele de socializare, surprind scene de o mare violenţă.

Agresorul, desculţ şi purtând o mască de protecţie, se împleticea, cu un cuţit lung în mână, pe stradă, în timp ce trecători încercau să-l oprească cu ajutorul unor scaune de pe terase ale unor cafenele şi bastoane.

Tânărul a fost până la urmă oprit de către poliţie, care i-a tras un glonţ în coapsă.

În 2016, un atac cu toporul, comis de către un solicitant de azil afgan într-un tren - tot în oraşul Wurtzbourg - s-a soldatcu cinci răniţi.

Atacul a fostrevendicat atunci de către organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.