Franţa se aşteaptă ca Iranul să ia ultimele decizii necesare pentru a da un nou impuls Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, anunţă ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de la Viena - încheiat în 2015 între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (P5+1, Statele Unite Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie), plus Germania - prevede o limitare a programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări a sanţciunilor internţaionae impuse Teheranului.

În urma retragerii Statelor Unite din acord de către Donald Trump, în mai 2018, Iranul s-a retras treptat din angajamentele asumate prin pact.

”Aşteptăm ca autorităţile iraniene să ia ultimele decizii dificile, pentru a permite relansarea acordului nuclear din 2015”, a anunţat Jean-Yves Le Drian într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de Stat american Antony Blinken, la Paris.

Negocierile se desfăşoară la Viena, unde se află sediul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), în vederea stabilirii felului în care Iranul şi Statele Unite revin la o respectare a pactului.

O a şasea rundă de negocieri a fost amânată duminică, în vederea unor consultări, la două zile după alegerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi preşedinte.

”Avem în continuare diferenţe serioase cu Iranul privind respectarea acordului nuclear”, a anunţat Antony Blinken în această conferinţă de presă.

”Vom vedea dacă vom putea depăşi diferenţele în zilele următoare. Ele sunt reale”, a declarat el.

Delegaţia americană urmează să se revină la Viena, la cea de a şaptea rundă de negocieri, a anunţat joi un oficial american de rang înanlt.

Jean-Yves Le Drian a anunţat ”progrese” în negocieri.

”Vom trece acum la etapele cele mai dificile. Asta presupune decizii curajoase şi puternice din partea noilor autorităţi iraniene”, a apreciat el.

”A venit momentul. Ajungem la fnalul unui proces şi există o stare de spirit care, sper, va dura în vederea ajungerii la un acord”, a adăugat el, delarându-se ”optimist moderat” în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.