Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează la Iaşi, în zilele de 28 şi 29 iunie, o serie de evenimente dedicate memoriei victimelor Pogromului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seria de evenimente este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.

„În urmă cu 80 de ani, la final de iunie, pe străzile Iaşiului se intersectau moartea şi viaţa, umilinţa şi ura”, a transmis Institutul.„ Actele de violenţă şi înjosirile greu de imaginat la care au fost supuşi mii de evrei de către reprezentanţi ai statului sau civili, moartea a peste 13.000 dintre ei, copii, bătrâni, femei sau bărbaţi, ne amintesc de una dintre cele mai întunecare perioade din istoria oraşului. Pogromul de la Iaşi este printre cele mai cunoscute episoade ale Holocaustului din România. Iaşiul a fost, deopotrivă, locul unde au apărut organizaţii politice antisemite precum Liga Apărării Naţional-Creştine a lui A.C. Cuza şi Nicolae Paulescu, Legiunea Arhanghelul Mihail a lui Corneliu Zelea Codreanu, dar şi locul în care trăiau circa 35.000 de evrei. Peste o treime din populaţia oraşului”.

Seria evenimentelor organizate în contextul comemorării a opt decenii de la Pogrom va începe luni, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Conferinţa internaţională „Iaşi 1941-2021: Memorie, asumare, uitare” din 28 şi 29 iunie va avea loc în Sala Senatului şi va fi transmisă în direct pe canalul de YouTube al Universităţii şi pe pagina de Facebook a Institutului „Elie Wiesel”.

Marţi este o zi dedicată ceremoniilor de comemorare din cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei şi Târgu Frumos. Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Administraţiei centrale şi locale, ai Corpului diplomatic, ai comunităţii evreieşti din Iaşi şi ai societăţii civile vor transmite mesaje şi vor depune coroane în memoria victimelor.

De la ora 18:00, la Casa Muzeelor va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iaşi, un proiect realizat de Consiliul Judeţean Iaşi cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel” şi al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington. Ceremonia de inaugurare va fi urmată de un tur ghidat prin muzeu.

Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iaşi în cadrul căreia supravieţuitori ai Pogromului vor primi titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi”.

În cadrul programului comemorativ va fi inagurată expoziţia „80 de ani de la Pogromul de la Iaşi. Drepţi între Popoare”. Expoziţia va fi amplasată în Centrele de cartier ale Primăriei Iaşi din Nicolina, Frumoasa, Alexandru, Păcurari şi Tătăraşi şi va putea fi vizionată începând din 29 iunie până în luna decembrie 2021. O variantă digitală a expoziţiei va fi publicată şi pe site-ul Institutului „Elie Wiesel” (www.inshr-ew.ro).

Program

Luni, 28 iunie: 9.00 - 17.30, Conferinţă internaţională „Iaşi 1941-2021: Memorie, asumare, uitare”

Marţi, 29 iunie: 09.00 - 13.15, ceremonii de comemorare în cimitirele evreieşti din Iaşi, Podu Iloaiei, Târgu Frumos ; 14.00 -17.45, Conferinţa internaţională „Iaşi 1941-2021: Memorie, asumare, uitare”; 18.00 -19.00, ceremonia de inaugurare a Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iaşi, Casa Muzeelor (str. Vasile Alecsandri, nr. 6, Iaşi); 19.30 - 20.30, ceremonie de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare” al Municipiului Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.