Wynton Marsalis şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solistul şi compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan şi ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, vor susţine un Concert extraordinar de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie ora 20:00, pe aceeaşi scenă unde au mai fost prezenţi, cu decenii în urmă, ”monştrii sacri” ai genului, ca Louis Armstrong sau Dizzy Gillespie. JTI nu este la prima întâlnire cu jazz-ul. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenţi Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu şi alte mari nume ale genului.

Wynton Marsalis este directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra. Născut în New Orleans, Louisiana, în 1961, Wynton Marsalis şi-a început pregătirea la trompetă la 12 ani, iar puţin după aceea a început să cânte în formaţii locale de diverse genuri. A intrat la Juilliard School la 17 ani şi a debutat ca dirijor în 1982. De atunci, a înregistrat peste 70 de albume de jazz şi clasice, care i-au adus nouă premii GRAMMY®. În 1983, a devenit primul şi singurul artist care a câştigat atât premiile GRAMMY® clasice, cât şi cele de jazz în acelaşi an, succes pe care l-a repetat în 1984. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

Jazz at Lincoln Center Orchestra este formată din 15 dintre cei mai buni solişti şi instrumentişti de jazz ai momentului, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988.

„Lui Wynton Marsalis, recunosut trompetist American, compozitor şi director de formaţie, îi place să fie vizionar. Pentru el, jazz-ul este virtuozitate muzicală, bucurie tumultuoasă, edificare spirituală şi memorie culturală, toate în acelaşi timp”, scrie The Telegraph referindu-se la Wynton Marsalis şi concertele Jazz at Lincoln Center Orchestra.

„Jazzul este reprezentarea excelenţei în artă pentru ţara noastră”, spunea Wynton Marsalis pentru Chicago Tribune, adăugând: „Asta înseamnă că, pentru anumite motive, a putut să ne reprezinte chintesenţa.”

„Wynton Marsalis este o instituţie în sine. (…). Swing-ul şi solo-urile alerte reflectă convingerea lui că, pentru muzicieni, ca şi pentru întreaga ţară, e posibil un viitor mai bun”, scrie Telerama.fr.

Fiţi alături de noi la cea de-a XXI-a ediţie a Întâlnirilor JTI, o ediţie care aduce în România vigoarea şi profunzimea muzicii americane de jazz!

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi şi trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar şi muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfăşurat anual, cu excepţia anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

Biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro.

Producător general: Fundaţia Art Production. Coproducători: Radio România şi TVR. Cu sprijinul: Rotary Club Pipera, Fundaţia prietenii muzicii “Serafim Antropov”. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI România, Observator Cultural, Pro Contemporania, Accente, BlitzTV, AmosNews, WebCultura, The Culture Club,  Mediatrust, Liternet, Eventim, QMagazine, Bookhub, 4arte.ro, Mişcarea de rezistenţă, Hermanstaedter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Profil Cultural, Stradacetatii.ro, Sibiulînimagini.ro, Book Hub.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.