Peste o mie de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor asigura ordinea publică în zona celor 176 de secţii de vot amenajate pentru alegerile locale parţiale de duminică, precum şi cercetarea sesizărilor vizând contravenţii sau infracţiuni electorale şi constituirea rezervelor de intervenţie. Până în prezent, în cadrul campaniei electorale au fost constatate 8 infracţiuni, dintre care patru pentru coruperea alegătorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Duminică, în 36 de localităţi din 23 de judeţe se vor organiza alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, respectiv pentru consiliul local. 
 
"Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a aprobat un plan de măsuri referitor la principalele responsabilităţi ale MAI în legătură cu procesul electoral: asigurarea protecţiei buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operaţiunilor de tipărire, transport şi depozitare, menţinerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecţiei secţiilor de votare şi soluţionarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
 
Ea a precizat că structurile Ministerului Afacerilor Interne şi-au îndeplinit toate sarcinile pe care le aveau pentru desfăşurarea scrutinului electoral în condiţii de legalitate şi de siguranţă.
 
"În ziua votului vor fi mobilizaţi peste 1.000 de angajaţi MAI pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secţiilor de vot, cercetarea sesizărilor privind săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni electorale şi constituirea rezervelor de intervenţie. Precizez că echipajele de poliţişti şi jandarmi vor asigura protecţia celor 176 de secţii de votare inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică", a arătat Dajbog.
 
Potrivit sursei citate, alegătorii români îşi pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
 
Dajbog a amintit că actele de identitate care au expirat începând din 1 martie 2020 îşi menţin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Astfel, dacă cineva are un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 - 27 iunie 2021 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.
 
Conform acesteia, au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
 
Alegătorul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secţia de votare unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.
 
"Vă reamintim că şi la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal. Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, al persoanelor acreditate,  al candidaţilor şi nici operatorul de calculator", a adăugat reprezentantul MAI.
 
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate lua măsuri pentru ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
 
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră, au dreptul de a vota în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Ei pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
 
Dajbog a precizat că nu s-au înregistrat incidente deosebite în campania electorală, care se încheie oficial sâmbătă la ora 7.
 
"De la începutul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat ordinea şi liniştea publică la 64 de manifestări electorale organizate în 27 de localităţi din 12 judeţe. Pentru ziua de astăzi sunt programate trei manifestări electorale. Au fost sesizate 22 de incidente electorale dintre care 14 confirmate, 4 neconfirmate şi 4 în curs de verificare. În urma activităţilor de cercetare desfăşurate de poliţişti până acum s-au constatat 8 infracţiuni, dintre care patru pentru coruperea alegătorilor. S-au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, dintre care: două amenzi în valoare de 15.600 de lei şi două avertismente scrise", a menţionat sursa citată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.