Guvernul României a adoptat, în şedinţa de joi, proiectul de Hotărâre privind aprobarea prelungirii Programului naţional ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate" şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 251/2015 privind aprobarea Programului naţional ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Educaţiei, prelungirea implică o perioadă de 2 ani alocată implementării până la final a Programului naţional ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate", respectiv până în 2024.

Instituţia afirmă că în urma granturilor acordate liceelor şi universităţilor, au fost obţinute rezultate pozitive.

Unul dintre acesta este reducerea abandonului şcolar, iar la acest capitol s-au înregistrat următoarele rezultate:

- în liceele beneficiare de granturi, rata medie de abandon şcolar în anii terminali a scăzut de la valoarea de referinţă 6,5% la 1,98%, rata medie de absolvire a liceului a crescut de la 86,9% la 97,47%, iar rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut de la 49,6% la 62,88%

- în facultăţile sprijinite prin granturi, rata de retenţie după primul an de studii a crescut de la 79,4% la 81,64%.

”De asemenea, pentru a asigura egalitatea de şanse şi caracterul incluziv şi nediscriminatoriu al educaţiei, în condiţiile excepţionale de desfăşurare, începând cu martie 2020, a activităţilor didactice preponderent prin intermediul tehnologiei şi al internetului, sunt necesare activităţi de educaţie remedială în scopul dezvoltării competenţelor tuturor elevilor şi pregătirii acestora, în mod special în situaţiile în care elevii nu au avut acces sau au avut acces limitat la tehnologie. Prelungirea perioadei de implementare nu presupune alocarea unor fonduri suplimentare şi se face în cadrul bugetului existent al Proiectului privind învăţământul secundar – ROSE”, a mai precizat Ministerul Educaţiei.

În vederea realizării obiectivelor acestui program naţional, Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au semnat, în data de 17 aprilie 2015, Acordul de împrumut RO-8481 referitor la Proiectul privind învăţământul secundar - ROSE.

Proiectul are ca obiective reducerea abandonului în învăţământul secundar superior şi primii ani ai învăţământului terţiar şi creşterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat, având ca rezultate aşteptate:

- reducerea ratei de abandon în clasele terminale din liceele sprijinite în proiect

- reducerea procentului liceelor având rate de abandon peste 7%

- creşterea ratei de absolvire şi a ratei de promovare a examenului de bacalaureat în liceele sprijinite în proiect

- creşterea ratei de retenţie în primul an universitar în facultăţile sprijinite în proiect.

Pentru atingerea obiectivelor menţionate, în cadrul Proiectului privind învăţământul secundar - ROSE au fost acordate granturi liceelor şi facultăţilor/universităţilor. Astfel, la sfârşitul anului 2020, erau în implementare 1.267 de granturi, dintre care 874 erau alocate liceelor, iar 393 facultăţilor/universităţilor.

În proiectele finanţate din granturi pentru licee, se derulează activităţi menite să conducă la realizarea obiectivelor menţionate, care includ: activităţi remediale, de consiliere, îndrumare şi orientare profesională, de coaching, dezvoltare personală şi dezvoltare a abilităţilor socio-emoţionale, precum şi activităţi extracurriculare şi de informare: vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la 2 competiţii şi formarea de reţele interşcolare.

În cele 393 de granturi pentru facultăţi/universităţi se susţin activităţi proiectate să vină în întâmpinarea nevoilor studenţilor aflaţi în pericol să abandoneze facultatea în primul an de studiu, prin activităţi remediale, de tutorat, consiliere profesională şi orientare în carieră, servicii de îndrumare şi sprijin, precum şi prin înfiinţarea şi dotarea unor centre de învăţare, care să contribuie la sprijinirea studenţilor aflaţi în situaţie de risc.

De asemenea, sunt finanţate programe de vară de tip punte pentru elevii de liceu, în cadrul cărora aceştia pot participa la cursuri, seminarii, activităţi de consiliere, activităţi sportive sau social-culturale, în campusurile universitare. Granturile au fost aprobate pe o durată de 3-4 ani, în cazul liceelor, respectiv 2-3 ani în cazul facultăţilor universităţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.