Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că focarele de gripă aviară din judeţele Mureş şi Harghita au fost stinse, astfel că restricţiile de circulaţie stabilite în zonă au fost ridicate. "În acest moment, în România nu există nicio suspiciune de gripa aviară", precizează ANSVSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripă aviară care au evoluat în localităţile Ungheni, Cozma, Sântana, Grebenişu de Câmpie din judeţul Mureş şi Cristuru Secuiesc din judeţul Harghita. Odată cu stingerea focarelor de gripă aviară au fost ridicate restricţiile de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport pentru zonele de protecţie (rază de 3  km în jurul focarului) şi de supraveghere (rază de 10 km în jurul focarului)", arată ANSVSA, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Conform sursei citate, a fost împiedicată răspândirea bolii şi apariţia de noi focare, iar astfel, a fost evitată blocarea comerţului cu păsări şi pierderile economice generate de măsurile de restricţie impuse de evoluţia bolii.

"Ca urmare a stingerii focarelor şi a ridicării restricţiilor, fermele avicole din zonele respective pot comercializa la nivel naţional şi pot participa la schimburi intracomunitare şi exporturi de păsări vii, carne de pasăre şi alte produse provenite de la acestea. Comercializarea păsărilor vii se face în condiţiile respectării obligaţiilor şi responsabilităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare, cu precădere pe cele privind respectarea cerinţelor de sănătate şi bunăstare animală, biosecuritate, supraveghere sanitară veterinară şi asigurarea trasabilităţii", precizează ANSVSA.

Pentru a preveni răspândirea bolii au fost desfăşurate acţiuni de control, organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care au vizat transporturile de păsări vii şi de produse provenite de la acestea.

ANSVSA menţionează că monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să fie comercializate doar produse provenite de la animale sănătoase şi să fie protejată industria avicolă din ţara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

Având în vedere contextul epidemiologic european, în care, din 1 iunie şi până în prezent, au fost înregistrate noi focare de gripă aviară în Polonia (10), Olanda (37), Belgia (10), Estonia (8), Finlanda (13), Germania (4), Letonia (1), Lituania (3), Suedia (5), ANSVSA menţine măsurile de supraveghere prevenire şi control pentru această boală.

Potrivit ANSVSA, în acest moment, în România nu există nicio suspiciune de gripa aviară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.