Republicanii au blocat în Senatul american un proiect de reformă electorală, scoţând astfel la lumină disensiuni puternice în probleme cruciale ale democraţiei americane - precum dreptul la vot şi diverse modalităţi de acces la urne, aflate în centrul contestării alegerilor prezidenţiale de către Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O uriaşă reformă electorală propusă de către democraţi prevede lărgirea posibilităţii înscrierii pe liste electorale - inclusiv în ziua alegerilor -, obligarea statelor să permită votul anticipat, cererea unei transparenţe mai mari în finanţarea campaniilor şi a preşedintelui Statelor Unite -prin obligarea acestuia să-şi dezvăluie în mod public averea.

În urma unor negocieri cu singurul senator democrat care se opunea anumitor puncte din text - conservatorul Joe Manchin -, textul prevede de asemenea obligarea alegătorilor de a prezenta dovezi ale identităţii. Această măsură este denunţată de către unii drept discriminatorie, într-o ţară în care cărţile de identitate nu sunt obligatorii.

Este vorba despre un simplu vot de procedură, însă încărcat simbolic, care relevă clivaje.

”LOVITURĂ DE FORŢĂ”?

Toţi republicanii prezenţi în hemiciclu s-au opus însăşi deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect vast democrat de reformă electorală, iar pentru moment acest text este pus la sertar.

Este vorba despre o ”lovitură de forţă” democrată cu scopul de a acapara puterea sau despre un bastion împotriva unei tentative republicane ”coordonate” de a restrânge dreptul de vot, se întreabă AFP.

Liderii celor două partide în Senat şi-au transmis marţi viziunile cu privire la acest proiect de lege, prezentat într-o ţară aflat încă sub şocul asaltului sângeros de la Capitoliu al susţinătorilor lui Donald Trump care negau, la fel ca acesta, victoria lui Joe Biden în alegeri.

Noul preşedinte american susţine acest proiect, necesar în opinia sa în vederea unei contracarări a unor atacuri ”absolut fără precedent” împotriva dreptului la vot al minorităţilor.

”Din nefericire, o iniţiativă democrată de protejare a democraţiei noastre se loveşte de un zid al opoziţiei Partidului Republican”, deplânge Joe Biden într-un comunicat, marţi seara, adăugând că ”lupta (este) departe de a se fi terminat”.

”Democraţia este în pericol, aici, în America”, a insistat Casa Albă, anterior, într-un comunicat.

Un alt semn al importanţei pe care administraţia Biden oacorda acestei iniţiative este faptul că vicepreşedinta Kamala Harris a prezidat votul.

”Marea minciună a lui Donald Trump s-a răspândit ca un cancer” în rândul republicanilor, a tunat în hemiciclu liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer.

Această ”minciună” sunt multiple acuzaţii - false - de fraudă electorală pe care fostul preşedinte le-a lansat despre alegerile prezidenţiale din 2020.

O consecinţă a pandemiei covid-19, alternative în exprimarea votului - vot anticipat, vot prin corespondenţă, uneori cu termene extinse, sau urne accesibile în stradă - au fost autorizate atunci.

ALEGERI ”TRUCATE”

Toate acuzaţiile de faude masive au fost respinse, inclusiv de către judecători numiţi de către administraţia lui Trump.

Însă, la cinci luni după ce a plecat de la Casa Albă, miliardarul nu a recunoscut încă, în mod explicit, victoria lui Joe Biden.

”Alegerile prezidenţiale din 2020 erau trucate”, a scris marţi Trump.

Cu scopul de a împiedica ca aceste presupuse fraude să nu se repete, afirmă ele, 15 state conduse de către republicani au promulgat de la începutul acestui an legi electorale - restrictive. Aproximativ 400 de proiecte de lege în acest sens au fost prezentate.

Chuck Schumer consideră că este ”cea mai vastă iniţiativă în vederea unei restrângeri a votului din ultimii 80 de ani” - de pe vremea segregării rasiale.

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell consideră că acest proiect de lege este doar o ”tentativă” a democraţilor ”de a înclina toate alegerile americane în favoarea lor, pentru totodeauna”.

Este ”o preluare federală a controlului alegerilor care împart”, a denunţat, la rândul său, Mitt Romney.

McConnell i-a atacat pe toţi democraţii care îndeamnă la desfiinţarea unei reguli potrivit căreia este nevoie de 60 de voturi în voturi de procedură, după care se votează, în final, cu o majoritate simplă, de 51 din 100 de voturi.

Această posibilitate este însă foarte improbabilă în prezent, întrucât numeroşi democraţi i se opun la rândul lor.

Chuck Schumer s-a angajat, în urma eşecului acestui vot, fără să dezvăluie cum speră să depăşească opoziţia republicană, ”să studieze toate” căile care să permită un vot cu privire la acest subiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.