Patru membri ai comandoului care l-a ucis pe jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi în 2018 au fost formaţi paramilitar în Statele Unite, după ce au primit o undă verde în acest sens de la Departamentul de Stat în timpul administraţiilor Obama şi Trump, dezvăţuie The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un critic al puterii saudite, căreia i-a fost mai întâi un apropiat, Jamal Khashoggi, un rezident în Statele Unite şi un editorialist la The Washington Post (WP), a fost asasinat la 2 noiembrie 2018, în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, de către o echipă de agenţi din Arabia Saudită.

Patru dintre aceşti agenţi, dezvăluie cotidianul newyorkez, au fost formaţi de către un grup american de securitate - Tier 1 Group -, în baza unei autorizaţii acordate mai întâi de administraţia lui Barack Obama, în 2014.

Această formare a continuat cel puţin până la începutul mandatului lui Donald Trump, scrie NYT.

Ziarul american citează un document furnizat administraţiei Trump de către un oficial de rang înalt de la întreprinderea-mamă a Tier 1 Group - fondul de investiţii Cerberus -, în cadrul unor audieri într-o comisie în Congres, după ce a fost propus de către Donald Trump într-un post la Departamentul Apărării.

În acest document scris, Louis Bremer confirmă că Tier 1 Group a furnizat o formare unor agenţi, însă insistă asupra faptului că antremamentul era ”de natură protectivă” şi ”fără vreo legătură cu odioasele lor fapte ulterioare”.

Louis Bremer precizează în document, dezvăluie NYT, că cei patru membri ai comanodului au fost formaţi în 2017 şi că doi dintre ei au participat la oprimă versiune a formării din octombrie 2014 în ianuarie 2015.

Contactat de AFP, Departamentul de Stat american a declarat că nu poate comenta aceste dezvăluiri şi a evocat o ”utilizare responsabilă (...) a echipamentului şi antrenamentului militare americane”.

”Această administraţie (...) examinează reacţii adecvate atunci când au loc încălcări”, subliniază într-un comunicat un purtător de cuvânt al Dpartamentului de Stat, Ned Price.

Potrivit unui raport american, publicat în februarie, şapte membri ai unei unităţi de elită însărcinate cu protecţia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, supranumit ”MBS”, făceau parte din comandoul care l-a ucis pe Jamal Khashoggi.

NYT nu precizează dacă cei patru agenţi formaţi în Statele Unite fac parte din această unitate de elită.

Corpul jurnalistului disident, dezmembrat în consulat, nu a fost găsit niciodată.

Riadul a negat, mai întâi, asasinatul, însă a recunoscut, până la urmă, că a fost comis de către agenţi saudiţi care au acţionat singuri.

Cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte, în urma unui proces opac în Arabia Saudită, iar trei au fost condamnaţi la închisoare. Pedepsele capitale au fost ulterior comutate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.