Un cutremur puternic, de magnitudinea 6, a zguduit Lima şi alte părţi ale zonei centrale de coastă a Peru, fără să se raporteze imediat victime sau pagube, a anunţat Centrul Seismologic peruan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul, care a fost evaluat iniţial la amgnitudinea de 5,8, a avut loc marţi, la ora locală 21.54 (miercuri, 5.54, ora României), iar epicentrul a fost localizat la 32 de kilometri adâncime, la 33 de kilometri sud-vest de Mala, o localitate de coastă, situată la 100 de kilometri sud de Lima, potrivit centrului.

Serviciul hidrografic a îndepărtat riscul unui tsunami.

”Este unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii ani la Lima. Nu ştim încă dacă există pagube materiale sau umane. Primim informaţii treptat”, a declarat AFP directorul Institutului geofzic al Peru Hernando Tavera. ”Este un seism de o magnitudine destul de importantă. Ne aşteptăm să existe replici”, anunţat el.

Potrivit postului Radio Nacional, care nu face alte precizări, la Mala s-au surpat clădiri.

Numeroşi locuitori din Lima au ieşti în stradă din cauza zguduiturilor puternice.

”A fost foarte puternic, a zguduit toată casa. A trebuit să ieşim”, declară AFP Julia Lazaro Rodriguez, în vârstă de 60 de ani.

Pe Coasta Verde, faleza Lima, unele roci au căzut de la 80 de metri înălţime, potrivit postului Canal N.

Pe Aeroportul Internaţional Jorge Chavez, părţi de plafon au căzut peste bănci, în săli de aşteptare, însă aeroportul este puţin frecventat, din cauza pandemiei covid-19, continuă să funcţioneze, potrivit Radio Nacional.

În supermarketuri s-au spart sticle, scrie presa.

Peru este zguduit anual de cel puţin 100 de cutremure, percepute de către populaţie, deoarece se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o activitate telurică situată de-a lungul coastei de vest a continentul american.

Acest cutremur intervine în contextul în care Peru aşteaptă în continuare rezultatele oficiale ale turului doi al alegerilor prezidenţiale de la 6 iunie.

În urma numărării tuturor buletinelor de vot, candidatul stângii radicale Pedro Castillo este creditat cu 50,12% din sufragiile exprimate, iar candidata dreptei populiste Keiko Fujimori cu 49,97%.

Juriul Naţional Electoral (JNE), care urmează să anunţe rezultatul scrutinului prezidenţial, studiază în continuare recursuri depuse de către Keiko Fujimori, care a cerut invalidarea câtorva zeci de mii de voturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.