Secţia pentru judecători a CSM solicită reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură, susţinând că situaţia resurselor umane în domeniu devine "dramatică". "Este greu de înţeles insistenţa readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuţie, a unor reglementari respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micşorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere", afirmă reprezentanţii Secţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la reluarea procesului legislativ care permite organizarea concursurilor de admitere în magistratură înaintea oricărei alte discuţii. Situaţia resurselor umane în magistratură devine dramatică, iar efectele negative ale lipsei cadrului normativ care să permită organizarea concursurilor de admitere în magistratură vor continua să se resimtă şi mai pregnant în următorii ani", au transmis, marţi, reprezentanţii CSM.

Conform sursei citate, ultimul concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a fost organizat în anul 2019, tot atunci fiind organizat şi ultimul concurs de admitere în magistratură.

"În toată această perioadă ieşirile din sistemul judiciar au continuat într-un ritm fără precedent, încurajate fiind de dezbaterile regretabile din spaţiul public care au atentat la respectarea standardului constituţional şi european în materia statutului magistratului. Este greu de înţeles insistenţa readăugării în procesul legislativ, corelat celui în discuţie, a unor reglementari respinse în prima cameră parlamentară şi asupra cărora Plenul CSM a exprimat aviz negativ, precum micşorarea vechimii procurorilor de accedere la parchetele specializate, care pare că îşi dă concursul decisiv la blocarea procesului legislativ vizând organizarea concursurilor de admitere", a susţinut Secţia pentru judecători a CSM.

Reprezentanţii Secţiei au afirmat că situaţia resurselor umane din justiţie "afectează mai mult decât oricând însăşi funcţionarea justiţiei ca serviciu public, mai multe instanţe aflându-se în pragul închiderii faţă de lipsa de magistraţi". "Adăugându-se supraîncărcarea, instabilitatea cadrului normativ, lipsa sediilor adecvate şi a celorlalte condiţii materiale de desfăşurare a activităţii judiciare şi inexistenţa unor soluţii din partea celor în drept, se poate contura exact dimensiunea de ansamblu a justiţiei, care este departe de modelul european la care se face apel doar la nivel declarativ", au susţiunut aceştia.

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii face apel la ministrul justiţiei şi la toate formaţiunile parlamentare să înţeleagă situaţia dramatică în care se regăseşte sistemul judiciar, consecinţele asupra drepturilor cetăţenilor de acces la justiţie şi de a avea parte de o judecată echitabilă într-un termen rezonabil fiind cu totul negative", au mai arătat reprezentanţii CSM.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.