Expoziţia itinerantă "O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944" va fi deschisă, în perioada 22 iunie - 31 octombrie, la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ (Piaţa Curtea Domnească Nr. 1).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, care a fost instalată la început în holul central al Muzeului "Antipa", a fost găzduită la Muzeul Naţional Peleş, în holul de onoare al Castelului Pelişor, la Muzeul Brăilei "Carol I", la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din Galaţi, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, a poposit la Muzeul Judeţean de Mineralogie "Victor Gorduza" din Baia Mare şi apoi la Muzeului Oraşului Oradea-Complex Cultural.

Vizitatorii vor afla povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale Familiei Regale, prietenie dezvăluită de nepreţuite obiecte, documente şi fotografii inedite din colecţiile muzeelor partenere.

Primele pagini ale acestei poveşti despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleş în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, şcolit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist, suveranul îl reţine la dejun şi, mai mult, ii devine acestuia de-a lungul anilor „un adevărat părinte care l-a sprijinit şi povăţuit până la sfârşitul vieţii sale”.

Cei care vor trece pragul Muzeului de Artă Piatra Neamţ îl vor descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării şi despre care Regina Maria îşi aminteşte cu plăcere în celebrele sale Memorii: "Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. Îşi făcuse studiile în Germania şi vorbea nemţeşte cu acceaşi uşurinţă ca şi limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei". 

Vizitatorii expoziţiei „O prietenie regală” vor descoperi câteva dintre comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa, cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viaţă al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea.

Cartea de onoare a Muzeului „Antipa” păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.

În 1933, la aniversarea instituţiei pe care o conducea, Grigore Antipa spunea că muzeul „trebuie să devină un adevărat focar de ştiinţă şi cultură al neamului românesc”. Cu aceeaşi ocazie, Regele Carol al-II-lea afirma că „muzeul acesta este una din instituţiile de cultură ale României cu care ne putem făli şi care a dus bunul renume al ţării noastre peste graniţe” şi, în semn de profundă recunoştinţă pentru făuritorul muzeului modern, hotărăşte ca instituţia să poarte numele „Dr. Grigore Antipa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.