Retragerea forţelor americane din Afganistan ar putea fi încetinită, din cauza înaintării talibanilor pe teren, anunţă Pentagonul, subliniind că acest lucru nu pune în discuţie termenul-limită al retragerii americane, stabilit de Joe Biden la 11 septembie, la marcarea a 20 de ani de la atentatele teroriste din Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Planurile ar putea fluctua şi s-ar putea schimba, dacă situaţia se schimbă”, a avertizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, întrebat luni despre înaintarea talibanilor, care încercuiesc mai multe oraşe mari afgane.

”Dacă există schimbări de efectuat în ritm, ţinte sau amploarea retragerii într-o zi sau o săptămână date, vrem să ne păstrăm flexibilitatea de a face acest lucru”, a declarat el.

Însă ”există două lucruri care nu s-au schimbat”, a precizat Kirby, şi anume ”în primul rând ne vom încheia retragerea totală a forţelor americane din Afganistan, cu excepţia celor care vor rămâne pentru a proteja prezenţa diplomatică, iar în al doilea rând acest lucru va avea loc aici, la începutul lui septembrie, aşa cum a ordonat comandantul suprem”, preşedintele Joe Biden.

Şeful statului american a decis în aprilie - în pofida avizului militarilor - să retragă toate trupele americane din Afganistan până la marcarea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001.

Operaţiuni de retragere au fost realizate în proporţie de 50%.

John Kirby a anunţat că armata americană continuă să susţină aerian forţele afgane, dar a subliniat că această susţinere nu va dura până în ultima zi a prezenţei militare americane în Afganistan.

”Atât timp cât avem capacităţi în Afganistan, vom continua să oferim o asistenţă forţelor afgane, dar atunci când retragerea se va apropia de sfârşit, aceste capacităţi vor scăea şi nu vor mai fi disponibile”, a avertizat el.

”În momentul în care vă vorbesc, noi asigurăm în continuare o anumită susţinere, însă acest lucru se va schimba”, a avertizat el.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi negociatorul-şef al Guvernului afgan în negocierile cu talibanii Abdullah Abdullah urmeazăsă fie primiţi vineri la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.