Israelul a folosit un laser aeropurtat, într-o serie de teste, pentru a doborî drone, un ”progres tehnologic” care urmează să-i permită o consolidare a sistemului apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou sistem laser, instalat la bordul unui avion de mici dimensiuni - civil -, testat ”în ultima săptămână”, permite vizarea oricărui obiect zburător, inclusiv ”drone, obuze, rachete neghidate, rachete balistice”, a anunţat luni directorul însărcinat cu Cercetarea şi Dezvoltarea la Ministerul israelian al Apărării, Yaniv Rotem.

Acest laser aeroportat a reuşit să doboare mai multe drone, la o altitudine de 900 de metri, pe o rază de un kilometru, însă, după ce va fi perfecţionat, ar putea intercepta ţinte aflate pe o rază de 20 de kilometri, a anunţat într-o videoconferinţă Yaniv Rotem.

FASCICUL DE 100DE KILOWAŢI

Această tehnologie, creată de către Ministerul Apărării şi societatea israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnici de detectare aeriană ale armatei şi apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowaţi către ţintă, le-a declarat unor jurnalişti Yaniv Rotem.

Un prototip operaţional ar putea să fie creat ”în trei-patru ani”, estimeazăel.

AFP scrie că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a salutat la 21 iunie ”un progres tehnologic”.

”Sistemul laser (va permite) înfruntarea unei diversităţi de ameninţări, securizând Israelul şi economisirea unor costuri de interceptare”, apreciază el, citat într-un comunicat.

În ultimul război cu Hamasul, în mai, Guvernul israelian a anunţat că sistemul de apărare antiaeriană ”Domul de fier” a interceptat 90% dintre cele aproximativ 4.300 de proiectile trase din enclava palestiniană Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă.

Fiecare rachetă trasă de Domul de fier pentru a doborî proiectile trase din Fâşia Gaza costă zeci de mii de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.