Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord Sung Kim a propus luni, la Seul, să se întâlnească cu reprezentanţi de la Phenian ”oriunde, oricând, fără condiţii prealabile”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sung Kim face această propunere la trei zile după ce dictatorul Kim Jong Un a apreciat că Nordul este necesar să se pregătească ”atât de dialog, cât şi de confruntare” cu Statele Unite.

Aceasta este prima reacţie oficială a Washingtonului după aceste declaraţii.

Administraţia americană s-a angajat într-o ”abordare practică şi adaptată”, pe plan diplomatic, cu scopul de a convinge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

”Vom continua să sperăm că Republica Populară Democratică Coreea (RPDC) va răspunde în mod favorabil eforturilor noastre de sensibilizare şi propunerii noastre de a ne întâlni oriunde şi oricând, fără condiţii prealabile”, a declarat emisarul american într-o vizită de cinci zile în Coreea de Sud, aliatul Washingtonului.

”O SITUAŢIE ALIMENTARĂ TENSIONATĂ”

Kim Jong Un a recunoscut săptămâna trecută faptul că ţara sa se confruntă cu ”o situaţie alimentară tensionată”.

Potrivit televiziunii de stat KCTV, dictatorul şi oficiali de rang înalt iau în calcul ”măsuri de urgenţă” împotriva ”crizei alimentare actuale” dn ţară.

Coreea de Nord, a cărei economie este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale impuse împotriva programelor militare interzise, se confrună de mult timp cu grave penurii alimentare.

Nordul a fost, anul trecut, una dintre primele ţări care au impus restricţii sanitare stricte cu scopul de a împiedica răspândirea noului coronavirus, inclusiv de a închide frontierele cu vecinul său chinez.

Regimul lui Kim Jong Un susţine că epidemia nu a ajuns pe teritoriul nord-coreean, un lucru de care numeroşi experţi se îndoiesc.

Comerţul cu Beijingul, cel mai important susţinător economic şi diplomatic al Phenianului, s-a redus semnificativ.

Emisarul special american a îndemnat luni membrii Consiliului de Securitate al ONU - din care China face parte - să aplice în mod strict rezoluţiile împotriva Phenianului, menite să reducă importul nord-coreean de petrol, dar şi exporturile nord-coreene de cărbune, textile şi peşte.

”Îndemnăm statele membre ONU, mai ales membrii Consiliului de Securitate, să înfrunte ameninţarea pe careo reprezintă RPDC la adresa comunităţii internaţionale”, a îndemnat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.