Peste jumătate din cazurile noi de Covid-19 din regiunea Lisabona sunt provocate de varianta indiană Delta, mai contagioasă, potrivit datelor preliminare publicate duminică, în timp ce autorităţile portugheze încearcă să reducă creşterea îngrijorătoare a numărului de infecţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ricardo Jorge, reorezentant al institutului naţional de sănătate, a declarat că varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, reprezintă peste 60% din cazuri în zona Lisabonei, dar mai puţin de 15% în jumătatea de nord a Portugaliei.

Varianta Alpha, care anterior era dominantă în Marea Britanie, este mai răspândită în nordul Portugaliei, reprezentând 80% din infecţiile de acolo şi doar 30% în Lisabona şi în jurul acesteia, potrivit institutului.

Portugalia a înregistrat sâmbătă peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 pentru a patra zi consecutiv, iar numărul persoanelor care au fost testate pozitiv la fiecare 24 de ore revine la nivelurile de la sfârşitul lunii februarie, când ţara era încă în carantină.

Cu toate acestea, aproximativ 2,5 milioane din cei 10 milioane de locuitori ai Portugaliei au fost vaccinaţi complet împotriva Covid-19.

Deşi a existat o uşoară creştere a spitalizărilor în ultimele zile, nu a existat o creştere notabilă a deceselor, având în vedere că majoritatea persoanelor în vârstă şi mai vulnerabile au fost vaccinate.

Saltul recent al infecţiilor are loc la aproximativ o lună după ce Portugalia, dependentă de turism, a fost deschisă vizitatorilor din restul UE şi din Marea Britanie. Majoritatea noilor infecţii zilnice se află în zona Lisabonei, unde vineri a intrat în vigoare o interdicţie de călătorie în timpul weekendurilor.

Portugalia are cea mai mare medie pe şapte zile din Uniunea Europeană la număr de cazuri pe cap de locuitor, potrivit datelor de urmărire ale ourworldindata.org.

În luna ianuarie, în Portugalia a fost impusă o carantină pentru a face faţă celui mai grav val de coronavirus din lume, la momentul respectiv, care a adus sistemul de sănătate la un pas de prăbuşire.

Cele mai multe restricţii au fost între timp ridicate.

Marea Britanie a eliminat Portugalia de pe lista sa verde de destinaţii străine pe 3 iunie, la mai puţin de o săptămână după ce a avut loc o adunare mare de fani ai fotbalului la Porto, în timpul finalei Ligii Campionilor.

Portugalia a declarat săptămâna trecută că va permite vizitatorilor americani să intre în ţară, dar că aceştia trebuie să prezinte la sosire un rezultat negativ al testului pentru Covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.