Francezii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri regionale, văzute ca un test al liderului extremei drepte, Marine Le Pen, care speră să îşi valorifice schimbarea de la promisiunile pentru un „Frexit” şi retorica instigatoare, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile regionale au loc cu mai puţin de un an înaintea celor prezidenţiale.

După un an marcat de carantină şi alte restricţii, primul tur se va dovedi probabil dificil pentru preşedintele Emmanuel Macron, al cărui partid este proiectat că nu va câştiga în niciuna dintre cele 13 regiuni ale Franţei.

Le Pen speră să aibă avantaje după ce şi-a atenuat discursul. „Ea pare mai puţin extremă în ochii francezilor, mai puţin periculoasă pentru democraţie, decât era în urmă cu zece ani”, a spus Brice Teinturier, analist IPSOS.

Are cele mai mari şanse în sudul Franţei, regiunea din jurul Marsiliei şi Nisei, unde candidatul partidului ei, un fost ministru conservator, este proiectat de un sondaj drept câştigător, deşi toate celelalte formaţiuni politice s-au aliat împotriva lui.

Să câştige o regiune, pentru prima dată, i-ar oferi un impuls major lui Le Pen înaintea alegerilor prezidenţiale şi ar reprezenta o mare problemă pentru Macron, care s-a portretizat drept un bastion în calea extremei drepte.

Extrema dreaptă este posibil să aibă rezultate bune şi în regiunile din jurul Calais şi Burgundia, cu sprijinul prezenţei scăzute la urne.

În nord, favoritul spre a deveni candidat conservator la alegerile prezidenţiale, Xavier Bertrand, se confruntă cu purtătorul de cuvânt al partidului lui Le Pen şi cu ministrul Justiţiei desemnat de Macron.

Rezultatele turului de duminică vor determina partidele să creeze alianţe înaintea turului final din 27 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.