Premierul Florin Cîţu a transmis, sâmbătă, un mesaj după ce operaţiunea de salvare a celor 12 muncitori blocaţi de ape în judeţul Vrancea a fost finalizată cu success. Prim-ministrul anunţă, însă, că pericolul nu a trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Astăzi, în intervalul 07.00-18.00, fenomenele hidrometeorologice au generat efecte în 21 localităţi din 8 judeţe (BC, CL, CT, IL, IF, SV, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti, unde echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 15 case, 49 curţi, 3 subsoluri/beciuri, de pe 2 străzi, precum şi pentru degajarea a 11 copaci căzuţi pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 16 autoturisme”, a transmis, sâmbătă, Inspctoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 

IGSU a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, sunt intervenţii în desfăşurare în 3 judeţe (Bacău, Călăraşi şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti.
 
Una din misiunile aflate în dinamică se derulează în localitatea Mănăstirea Caşin din judetul Bacău, pentru căutarea unui bărbat de aproximativ 65 ani, surprins de inundaţii, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt. 7 persoane rămân în continuare evacuate preventiv, din casele aflate în pericol de inundaţie. 
 
Pompierii călărăşeni intervin în localitatea Dragalina pentru evacuarea apei din 27 curţi şi 2 străzi. 
 
În municipiul Bucureşti, se intervine pentru evacuarea apei din 1 casă şi 1 curte, precum şi pentru degajarea a 11 copaci, fiind avariate 14 autoturisme.  
 
”O misiune complexă de salvare s-a finalizat cu succes în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde s-a intervenit pentru salvarea celor 12 muncitori surprinşi de creşterea râului Zăbala. Echipaje importante au fost mobilizate la faţa locului şi au reuşit extragerea celor 9 bărbaţi şi 3 femei, care, din fericire, nu au necesitat îngrijiri medicale. Misiunile pompierilor continuă în comunităţile afectate de vremea rea, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase”, a mai transmis IGSU. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Cele 12 persoane rămase izolate în judeţul Vrancea din cauza ploilor abundente au fost salvate şi sunt în afara oricărui pericol! Am fost cu toţii astăzi martori la o misiune complexă de salvare, în care autorităţile centrale şi locale au comunicat permanent, au găsit soluţii şi au coordonat eficient întreaga operaţiune, în scopul salvării de vieţi”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Florn Cîţu.

Premierul a apreciat că ”misiunea salvatorilor din ultimele două zile a fost grea, iar acest final fericit are la bază o coordonare eficientă şi integrată a tututor efectivelor însărcinate cu responsabilitatea de a interveni în situaţii de urgenţă”.

”La operaţiunea din această după-amiază, atât pompierii militari, cei voluntari, salvamontiştii, jandarmii din zona puternic afectată de inundaţii, cât şi salvatorii montani, chemaţi în sprijin, au reuşit, cu efort şi implicare, să găsească soluţii optime de salvare a oamenilor izolaţi, în siguranţă, fără a pune în pericol vieţile celor implicaţi. Fiind în permanentă legătură cu autorităţile competente în gestionarea acestor situaţii dificile, pot spune că pericolul nu a trecut, de aceea suntem nevoiţi să monitorizăm atent situaţia şi să intervenim rapid şi eficient, pentru a înlătura orice fel de situaţie nefericită care poate duce la pierderi de vieţi omeneşti”, a mai afirmat premierul.

Acesta a transmis mulţumiri tuturor celor care intervin pentru salvarea de vieţi: ”Doresc să le mulţumesc tuturor salvatorilor, pompierilor, salvatorilor montani, piloţilor, voluntarilor, echipajelor medicale, pentru eforturile susţinute in sprijinul oamenilor aflaţi în suferinţă, în scopul salvării vieţii acestora”.

12 persoane, aflate într-o zonă forestieră, au rămas izolate, vineri, din cauza creşterii nivelului şi debitului râului Zăbala, fiind salvate abia sâmbătă.

Meteorologii au emis avertizări Cod portocaliu de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, începând de sâmbătă de la prânz, în judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Argeş, în timp aproape tot restul ţării va fi sub Cod galben.

De sâmbătă seară, vor rămâne sub Cod portocaliu judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău, iar incidenţa Codului galben se va reduce şi ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.