Un grup de parlamentari britanici din Partidul Conservator consideră că ar trebui ca legea să protejeze caracatiţele şi homarii, deoarece aceste animale au sentimente, informează bbc.com şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fundaţia Conservative Animal Welfare (CAWF), care îi are în frunte între alţii pe soţia premierului Boris Johnson, Carrie, şi de ministrul Mediului, Zac Goldsmith, a avut întâlniri cu membrii Guvernului pentru a le cere să recunoască sensibilitatea nevertebratelor.

Proiectul de lege cu privire la Binele Animalelor, prin care se recunoaşte sensibilitatea animalelor, mai exact capacitatea acestora de a simţi durere şi de a suferi, este în prezent în Camera Lorzilor în faza  celei de-a doua citiri. Proiectul de lege prevede că peştii şi alte vertebrate simt durere şi ar trebui să fie protejate pe cât posibil de suferinţă.

Însă un grup de parlamentari susţine că unele nevertebrate sunt extrem de inteligente şi ar trebui incluse în lege.

Potrivit unui raport al CAWF, în fiecare an sunt prinse peste 420 de milioane de cefalopode şi de crustacee de către pescarii britanici, adică 73,600 de tone de crustacee şi 12,100 de tone de cefalopode.

Raportul, susţinut de parlamentari ca Sir David Amess şi Sir Roger Gale, arată că aceste animale suntt discriminate în legislaţie deoarece „structura lor reurologică diferă de a noastră”.

„Argumentele împotriva sensibilităţii crustaceelor şi cefalopodelor se axează pe diferenţele dintre anatomia acestor animale şi anatomia umană. Totuşi, această gândire nu cuprinde ce înseamnă pentru un animal să aibă sensibilităţi. Fără îndoială, crustaceele şi cefalopodele văd lumea în moduri extrem de diferite faţă de noi. Ceea ce contează însă este dacă experiemţa lor implică şi experienţa conştientă a plăcerii şi a durerii. Noi credem că sunt suficiente dovezi că aceste animale simt plăcere şi durere”, se precizează în raport.

În raport sunt citate studii care arată că aceste animale ştiu cum să îi evite pe prădători şi că unele nevertebrate mai inteligente pot analiza opţiunile şi să aleagă între durere şi evitarea prădătorului, între durere şi un mediu nedorit şi între durere şi hrănire.

Noua legislaţie cu privire la Binele Animalelor va însemna că orice nouă politică guvernamentală va trebui să ţină cont de faptul că animalele vertebrate au sentimente ca surere sau bucurie.

Acest lucru va fi decis de o comisie formată din experţi în animale.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale a declarat că Marea Britanie se numără printre ţările cu „cele mai bune standarde în ceea ce priveşte binele animalelor”. „Suntem dedicaţi total îmbunătăţirii şi mai mult a standardelor pentru a ne asigura că toate animalele evită durerea şi suferinţa care nu sunt necesare”.

Ea a precizat există deja un studiu al sentimentelor speciilor cum sunt caracatiţa, sepia şi calamarul şi că guvernul va analiza cu mare atenţiie rezultatele studiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.