În ultimii ani, tot mai multe legi sunt emise pentru a obliga întreprinderile să recicleze şi să valorifice un anumit procent din deşeurile produse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legislaţia naţională, însă, poate fi greu de înţeles de către antreprenorii nespecializaţi în domeniu. De aceea, majoritatea managerilor aleg să apeleze la OIREP (Organizatie care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului) pentru a-şi simplifica munca. 

Iată care sunt motivele pentru care colaborarea cu un OIREP  reprezintă cea mai facilă modalitate de gestionare a deşeurilor pentru afacerea ta! 

  1. Un OIREP te poate ajuta în atingerea ţintei de reciclare şi valorificare a ambalajelor

Uniunea Europeană şi-a propus ca, până în anul 2030, să atingă un procent de reciclare de nu mai puţin de 85%, iar aceste principii trebuie să fie respectate de toate statele membre, ceea ce include şi România. Astfel, toţi operatorii economici de pe teritoriul autohton sunt obligaţi, prin legislaţia în vigoare (Legea 249/2015, cu completari şi modificari ulterioare), să colecteze şi să valorifice un anumit procentaj din deşeurile provenite din ambalaje. Cifrele pe care aceştia trebuie să le atingă variază în funcţie de categoria materialului din care este fabricat ambalajul şi nu rămân constante, cotele de reciclare reglementate de lege crescând progresiv. În cazul în care obiectivele anuale de reciclare şi valorificare nu sunt respectate, operatorul economic trebuie să plătească o contribuţie de 2 lei per kg pentru diferenţa dintre obiectivul de îndeplinit şi obiectivul efectiv realizat. Astfel, pentru a putea gestiona în mod optim deşeurile, pentru a te asigura că atingi ţinta stabilită de lege şi pentru a evita, astfel, posibilele penalităţi, încheierea unui parteneriat cu un OIREP, care poate prelua această responsabilitate, reprezintă soluţia ideală pentru compania ta. 

  1. Printr-o colaborare cu un OIREP, te poţi asigura de faptul că toate datele sunt raportate în mod corect la Administraţia Fondului de Mediu

Dacă te gândeşti că este mai avantajos să te ocupi tu însuţi de întreg procesul de colectare, reciclare şi valorificare a ambalajelor puse pe piaţa naţională, prin produsele introduse pe piaţă, trebuie să ştii că, în postura de operator economic responsabil, ai obligaţia de a raporta lunar la Administraţia Fondului de Mediu atât cantitatea de deşeuri produse, cât şi pe cea reciclată. Acest lucru nu este, însă, atât de simplu precum pare: informaţiile pe care le raportezi trebuie să fie în baza unor contracte încheiate direct cu colectori si reciclatori, documentate corect, cât mai detaliate şi complete, incluzând, pe lângă cifrele referitoare la cantitate, şi categoriile materialelor, tipul ambalajului pus pe piaţă şi cantităţile efectiv reciclate şi valorificate. Toate aceste verificări cad în sarcina operatorului economic care poartă răspunderea. În cazul în care se produce o eroare în această evidenţă, vei răspunde legal pentru aceasta şi contribuţia de 2 lei/kg pentru ţinta neîndeplinită cade în sarcina operatorului economic responsabil. De aceea, o colaborare cu un OIREP de încredere şi cu experienţă în domeniu, precum EcoSynergy, este recomandată, dată fiind expertiza pe care aceste organizaţii o au în acest domeniu, acesta fiind domeniul lor de activitate şi având echipe specializate pentru aceste verificări şi raportări.

  1. Un OIREP te poate ajuta în eficientizarea întregului plan de business

Atunci când închei un parteneriat cu un OIREP, acesta preia întreaga responsabilitate de reciclare şi valorificare a deşeurilor si de declarare a acestora conform legislaţiei. Astfel, organizaţia îşi asumă obligaţia de a identifica colectori de deşeuri şi reciclatori şi a încheia contracte cu aceştia, cu scopul de a atinge obiectivele prestabilite prin lege, în numele operatorilor economici responsabili. În cazul în care obiectivele nu sunt atinse, tu, ca operator economic, eşti scutit de răspunderea legală, iar eventualele penalităţi sunt achitate de OIREP. În acest fel, resursele pe care le-ai fi utilizat în acest proces pot fi realocate către core-business-ul tău, ceea ce te va ajuta în eficientizarea întregii structuri organizaţionale şi, implicit, acest lucru se va reflecta în profitabilitatea companiei tale . 

În concluzie, colaborarea cu un OIREP sau, după cum era cunoscut în trecut, un OTR, este recomandată tuturor operatorilor economici care doresc să respecte prevederile legale şi să evite penalităţile, dar şi să eficientizeze resursele interne implicate în procesele de raportare şi de reciclare a deşeurilor de ambalaje. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.