O anchetă publică britanică a relevat joi, ”deficienţe grave” şi ”lacune serioase” ale serviciului de securitate al Manchester Arena, unde un atac jihadist s-a soldat cu 22 de morţi, în 2017, subliniind că ar fi trebuit să-l identifice mai devreme pe autorul atentatului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 22 mai 2017, un britanic de origine lbiană, Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, a detonat o bombă la intrarea acestei săli de concerte, în urma unui spectacol al starului pop Ariana Grande, omorând şapte copii şi 15 adulţi şi rănind alte 100 de persoane.

”Salman Abedi ar fi trebuit să fie identificat la 22 mai 2017 drept o ameninţare de către securitatea Arenei, iar o intervenţie rapidă ar fi trebuit să fie întreprinsă”, conchide în raportul său preşedntele anchetei publice John Saunders.

”Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Salman Abedi şi-ar fi detonat fără îndoială dispozitivul, dar foarte probabil ar fi murit mai puţini oameni, iar răniţii ar fi fost mai puţini”, estimează Saunders, care aminteşte că ”o singură persoană dintre cele 22 ucise” a ieşit din sală cu 15 minute înainte de atentat.

Ancheta publică acuză în mod expres exploatantul Arena SMG, furnizorul de securitate al acestuia, Showsec, şi Poliţia britanică a Transporturilor, care patrula în zona adiacentă Gării Victoria din Manchester.

Aceste trei organisme sunt ”responsabile în principal” de ”irosirea unui număr de ocazii” de a-l aresta pe atacator, relevă ancheta, iar acestea ”ar fi trebuit să împiedice sau să minimalizeze impactul devastator al atacului”, însă ”nu au reuşit”.

Un agent din cadrul Poliţiei britanice a Transporturilor trebuia să fie prezent la sfârşitul spectacolului în foaierul Arenei, unde a explodat bomba, însă nu s-a aflat acolo.

Un agent de securitate de la Showsec, în vârstă de 18 ani la momentul faptelor, a declarat Comisiei de anchetă că a avut un ”presentiment rău” artunci când l-a văzut pe Abedi, cu cinci minute înainte de atentat, dar că nu s-a apropiat de el, de teamă să nu fie catalogat drept rasist.

Agentul adolescent a încercat să apeleze sala de control prin radio, însă nu a reuşit.

Un membru al publicului l-a semnalat pe atacator securităţii cu aproximativ 15 minute înainte de explozie.

Fratele lui Salman Abedi, Hashem, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, anul trecut, cu privire la faptul că a jucat un ”rol esenţial” în atentat, a cărui cea mai tânără victimă avea doar opt ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.