O angajată a principalului partid prokurd din Turcia, HDP, a fost ucisă joi într-un atac armat comis de către un bărbat la un sediu al formaţiunii din Izmir (vest), anunţă partidul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un atacator înarmat cu  o puşcă ne-a atacat biroul din Izmir”, a anunţat HDP într-un comunicat postat pe Twitter.

”Colega noastră Deniz Poyraz a fost ucisă în acest atac”, anunţă partidul.

Biiroul guvernatorului din Izmir a anunţat că autorul atacului, ”un angajat demisionar din sectorul sănătăţii”, a fost arestat.

HDP acuză Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan şi Partidul acestuia, AKP, de faptul că este ”instigatorul acestui atac brutal”, din cauza retoricii violente împotriva formaţiunii prokurde, pe care depun eforturi să o interzică în justiţie.

”Mi-au omorât fiica”, declară plângând mama victimei, într-o înregistrare video postată pe Twitter de HDP, care îndeamnă la manifestaţii împotriva acestui atac la Izmir şi Istanbul.

TERORISM

Curtea Constituţională a Turciei a amânat, la sfârşitul lui martie, o cerere de interzicere a HDP, acuzat de activităţi ”teroriste”, din cauza unor ”vicii de procedură”, şi a trimis dosarul procurorului în vederea unei anchete suplimentare.

Un nou act de acuzare a fost trimis Curţii în iunie, care urmează să-l examineze în zilele următoare.

HDP, a treia cea mai importantă formaţiune din Turcia, denunţă drept un ”puci politic” cererea interzicerii sale.

Formaţiunea, oaia neagră a lui Erdogan, este reprimată implacabil din 2016, când charismaticul său lider Selahattin Demirtas a fost încarcerat, în pofida unor proteste europene.

Şeful statului turc acuză cu regularitate HDP de faptul că este ”vitrina politică” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept grupare teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occientali şi care poartă o gherilă sângeroasă împotriva statului turc din 1984, în sud-estul Turciei, o regiune cu populaţie majoritar kurdă.

Criticile la adresa HDP s-au intensificat în urma unei intervanţii militare turce eşuate vizând să salveze 13 ostatici din mâna PKK, în Irak, soldate cu moartea tuturor ostaticlor, la jumătatea lui februarie.

HDP, care respinge ferm acuzaţii cu privire la ”activităţi teroriste”, se declară victima persecuţiei, din cauza opoziţiei sale faţă Erdogan.

Cererea închiderii HDP îngrijorează Occidentul pe tema statului de drept în Turcia, în contextul în care Ankara caută să calmeze tensiunile în relaţiile cu Statele Unite şi Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.